Antena Căutare

Se dubleaza pretul la caldura. Guvernul pregateste eliminarea subventiilor

Executivul pregateste eliminarea subventiilor acordate pentru incalzirea in sistem centralizat, preturile urmand sa se dubleze in marile orase din aceasta iarna. Intretinerea va ajunge in aceasta iarna la o medie pe tara de 520 de lei pentru un apartament de doua camere cu doua persoane si la 700 de lei pentru trei camere si trei persoane.


Un proiect de Ordonanta de Guvern, intrat in posesia Jurnalului National, ne arata masura dezastrului la care s-a ajuns in sectorul de termoficare. Conform notei de fundamentare atasate acestuia, Ministerul Administratiei si Internelor furnizeaza subventii in valoare maxima de 45% din costurile gigacaloriei. Alti 10% sunt de la bugetele locale, iar in perioada de iarna se mai acorda ajutoare lunare de incalzire a locuintei pentru persoanele cu venituri reduse.

"Aplicarea celor doua acte normative conduce, din partea statului, pentru unele categorii de persoane, la o dubla sustinere financiara pentru plata energiei termice furnizata in sistem centralziat", se arata in nota de fundamentare. Conform proiectului, se va elimina toata subventia primita de la bugetul de stat, urmand ca doar primariile sa mai poata da bani.

Potrivit unui studiu al Ariston Thermo Romania, dintre marile orase, cele mai mari cresteri de pret vor avea loc in Cluj si Bucuresti, cu 155,15%, respectiv 150,81%. Dublari de pret vor mai exista si in Buzau (137,3%), Brasov (131,41%), Bacau (109,74%), Pitesti (105,05%), Constanta (103,33%).

Economia la bugetul de stat ar fi de 702,5 milioane de lei in acest an si de 921 milioane de lei in 2012. Guvernul considera ca urgenta vine din faptul ca "diminuarea dezechilibrelor existente si mentinerea deficitului bugetar in limite sustenabile creeaza premisele relansarii economice, impunandu-se cresterea disciplinei financiare, predictibilitatii si transparentei executiei bugetare la nivelul unitatilor".

Articolul continuă după reclamă

Dezastrul din sector e subliniat de nota de fundamentare a proiectului.

"Majoritatea instalatiilor si echipamentelor energetice din componenta acestor centrale au durata de viata depasita, iar lipsa fondurilor de investitii nu a permis decat realizarea unor reparatii si intretineri curente si, in mica masura, modernizarea si retehnologizarea acestora", se arata in document. Mai precis, Executivul recunoaste ca pana acum nu s-a modernizat mai nimic, ci doar s-a peticit cate ceva cat sa nu cada centralele din picioare si tevile sa nu se sparga la inghet.

Executivul a inclus in noul acord de precautie cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana o lista cu 30 de societati monitorizate, din care majoritatea sunt centrale electro-termice (CET) din marile orase ale tarii. Premierul Emil Boc caracteriza in 2009 sectorul de termoficare drept "o bomba cu ceas". Jeffrey Franks, reprezentantul FMI in Romania, declara recent ca Romania va elimina subventiile, dar va mentine si chiar ar putea creste ajutorul social. Emil Boc declara acum o luna ca ministru interimar al Muncii ca ajutoarele ar putea fi acordate pentru cei cu maximum 850 de lei pe membru de familie. Suma nu este insa batuta in cuie, iar reglementarea situatiei este sarcina noului ministru, Sebastian Lazaroiu.

Citeste articolul complet pe Jurnalul

Aproape 1.500 de angajati din sectorul energetic vor fi concediati... Bucuresti: Telegondola, pe un traseu de zece kilometri...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x