Antena Căutare

Se justifică pandemia de COVID-19? Medicul Vasile Astărăstoae, semnal de alarmă: „Alungăm un stol de ciori trăgând cu racheta în clădire!”

Vasile Astărăstoae face o analiză la rece a pandemiei pe plan mondial, în contextul limitării răspândirii noului coronavirus, și subliniază că măsurile impuse trebuie să fie proporționale cu amploarea și gravitatea pandemiei, fără să perturbe inutil viața economico-socială.

Se justifică pandemia de COVID-19? Medicul Vasile Astărăstoae, semnal de alarmă: „Alungăm un stol de ciori trăgând cu racheta în clădire!”
Vasile Astărăstoae, semnal de alarmă în plină pandemie de COVID-19 | Facebook

Astărăstoae subliniază că, la 4 luni de la primul caz COVID-19 raportat, ”statele nu au o modalitate comună de raportare și de aici haosul mondial”.

”Țările care își pot permite o testare extinsă (Coreea de Sud, Israel) raportează o infectare mare cu o mortalitate mică, țările care testează selectiv raportează infectare mică și mortalitate mai mare (de exemplu, Elveția). Mai mult, dacă se identifică prezența virusului, se raportează automat decesul ca fiind determinat de virus, deși alte morbidități au fost cauza morții”, scrie fostul președinte al Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, pe Facebook.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Vasile Astărăstoae consideră că statele s-au aruncat în măsuri sociale de limitare a infecțiilor dar fără evaluări de etapă care să le arate și eficiența și că în general suntem în situația ”în care alungăm un stol de ciori de pe o clădire, trăgând cu racheta în clădire. Stolul va pleca, dar clădirea va fi distrusă.”

Citește și: Mesajul unui medic român, după ce s-a vindecat de coronavirus: „A fost traumatizant, dar am învins! Din 20 aprilie încep serviciul!”

„Majoritatea țărilor au urmat recomandările OMS, adică “modelul chinezesc”. Acesta prevede carantina extinsă, izolare și distanțare socială totală. Peste 3,9 miliarde de persoane, adică jumătate din populația lumii, au fost constrânse să rămână izolate acasă (adevărat arest la domiciliu), pentru a combate răspândirea COVID-19. Măsuri, care în opinia OMS, ar limita circulația rapidă a virusului și l-ar împiedica să devină comunitar și astfel s-ar evita supraaglomerarea spitalelor, care ar putea asista toate cazurile grave. Alte țări (Suedia, Olanda, Elveția, Cehia) au preferat să lase să circule virusul în comunitate pentru a se realiza o imunizare naturală “de masă”, să protejeze populația vulnerabilă, să trateze la domiciliu cazurile ușoare și să recomande cu moderație izolarea și distanțarea socială. Rezultate: în Italia, Franța, Spania carantina nu a avut efectul scontat (chiar dacă s-a scos armata pe străzi și s-a apelat la amenzi și dosare penale), virusul a devenit comunitar, iar spitalele au fost “sufocate” de numărul mare de pacienți încât o serie de bolnavi au fost excluși de la suport mecanic respirator. Acest lucru nu s-a întâmplat în Suedia, Olanda, Elveția (până în prezent). Mortalitatea nu arată diferențe majore între țările care au introdus măsuri extreme și cele care au aplicat măsuri mai relaxate”, a notat medicul.

Româncă stabilită în Germania, în plină pandemie de coronavirus: “Nu pot să-mi vizitez soțul la spital. Are o infecție î... Mesajul emoționant al unui bărbat din Alba Iulia, după ce a aflat că a fost infectat cu COVID-19: „E posibil ca acesta s...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x