Antena Căutare

Se schimbă cărțile de identate. Ce se întâmplă cu cei care vor opta pentru acte fără cip

Actele electronice de identitate vor fi eliberate obligatoriu la vârsta de 12 ani și chiar înainte, în cazul în care părinții ori reprezentanții legali vor solicita acest lucru, potrivit unui proiect de ordonanță de Guvern ce vizează alinierea actelor de identitate românești la standardele de la nivelul Uniunii Europene, ce a fost pus în dezbatere de curând. 

Se schimbă cărțile de identate. Ce se întâmplă cu cei care vor opta pentru acte fără cip

Conform acestui proiect, noile acte de identitate vor beneficia de elemente de securitate sporită și vor permite cetățenilor să acceseze servicii ale administrației publice fără să se mai prezinte la ghișeu. Ba mai mult, ele vor avea și funcționalitatea de carduri de sănătate.

Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice un proiect de Ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Prin intermediul acestui proiect se va crea cadrul legal național pentru aplicarea directă a Regulamentului (UE) 2019/1157, astfel ca actele de identitate româneşti să respecte standardele stabilite la nivelul UE, în principal cele care privesc elementele de securitate, se arată într-un comunicat de presă al MAI.

România este obligată să emită acte electronice de identitate începând din luna augusut a anului 2021, pentru a asigura cetățenilor români exercitarea dreptului la liberă circulație în statele membre ale Uniunii Europene.

Articolul continuă după reclamă

"Noile acte de identitate vin cu garanţii suplimentare de securitate şi întăresc încrederea instituţiilor publice şi a mediului privat că persoana care prezintă documentul este în fapt titularul acestuia. Astfel, se aduc îmbunătăţiri majore actualului act de identitate (care a fost pus în circulaţie în anul 1997), prin utilizarea unor tehnologii de fabricaţie avansate, a unor elemente grafice de securitate, a unor inserturi de materiale de securitate şi, nu în ultimul rând, prin protecţia IT oferită de mediile de stocare electronice", arată MAI.

Prin intermediul noului act de identitate, cetăţenii români vor putea, indiferent de locul unde se află (în România sau în străinătate), să interacţioneze online cu autorităţile administraţiei publice şi să solicite prestarea de servicii publice.

De asemenea, oul act electronic de identitate va putea fi folosit pentru autentificarea în platforma informatică a asigurărilor de sănătate şi, în aceste condiţii, va asigura "funcţionalitatea de card de sănătate”, iar cetățenii români cu domiciliu în străinătate vor putea să obțină un act electronic de identitate fără a mai fi necesară stabilirea domiciliului în România.

Persoanele care vor opta, însă, pentru un document fără cip nu vor putea călători în străinătate, nici în spațiul UE, întrucât nefiind prevăzut cu acel cip în care ar trebui să fie introduse certificatele electronice el nu va putea fi folosit pentru solicitarea de servicii la distanţă.

Producerea noilor acte de identitate se va realiza, centralizat, de către Compania Naţională "Imprimeria Naţională”.

Ministrul Mediului merge în Pădurea Băneasa, după reclamaţiile privind tăieri de arbori... Autoritățile din România, în alertă maximă după ce a reapărut gripa aviară. Zeci de mii de păsări vor fi sacrificate  ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x