- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Se schimbă regulile pentru popririle de la ANAF. Fiscul nu va mai putea pune popriri pe datorii mai mici de 1.500 de lei pentru persoanele fizice, iar plafoanele au fost majorate și pentru firme.
Schimbarea în privința popririlor de la ANAF pentru persoane fizice vine în contextul în care, în prezent, Fiscul scuteşte conturile românilor de popriri numai pentru datorii mai mici de 100 de lei.
Şi pentru firme se majorează plafonul pentru popririle de la ANAF. Mai precis, în cazul firmelor mici nu se vor mai pune popriri de la Fisc pentru datorii către stat sub 10.000 lei, faţă de 500 lei în prezent.
Pentru firmele mari şi mijlocii, popririle vor fi instalate numai pentru datorii mai mari de 40.000 de lei, faţă de 3.000 şi 1.500 lei, în acest moment.
Modificările se regăsesc într-un proiect de lege aflat în prezent în lucru la Ministerul Finanţelor.
„A apărut în ianuarie un ordin de preşedinte ANAF care a crescut plafoanele până la care nu se transmit popriri către instituţiile bancare. Sunt pe tipuri de contribuabili, 3.000 de lei la mari contribuabili, 1.500 de lei la contribuabili mijlocii, 1.000 de lei la contribuabili mici şi 100 de lei la persoane fizice. Acest ordin este în refacere, îl avem din nou pe masă, pentru că ni s-au părut prea mici aceste plafoane. Plafoanele pe care le discutăm în aceste zile sunt de 40.000 de lei la contribuabili mari şi mijlocii, iar la contribuabili mici 10.000 de lei. Şi la persoane fizice 1.500 de lei”, a declarat pentru profit.ro Doru Dudaş, şef al Direcţiei legislaţie Cod de procedură fiscală din Ministerul Finanţelor.
Recent, Fiscul a reuşit performanţa de a-i pune unui contribuabil poprire pe cont pentru o datorie „fabuloasă” de un leu. „O astfel de înştiinţare a fost primită prin SPV de o firmă din sectorul 3, Bucureşti, chiar pe data de 19 februarie a.c., adică marţi. Suma de 1 leu o reprezintă penalitate de întârziere. Înştiinţări asemănătoare sunt trimise şi prin Poştă, chiar dacă Fiscul a plătit pentru trimiterea lor contravaloarea plicului şi a serviciului. Adică a cheltuit mai mult decât are de încasat în urma popririi”, a declarat pentru „Adevărul” consultantul fiscal Cornel Grama.