România, mereu fermecătoare! Câteodată ne fascinează, câteodată ne amăgeşte. De multe ori, spectacolul naturii aproape a fost îngropat sau dat uitării de cel al nepăsării. România a rămas fruntașă doar la atingerea vitezei melcului pe șine, iar viitorul traseelor de poveste pe care le prezintă reporterii Observator rămân pradă hazardului.
Seria de reportaje "Căile Fermecate Române" începe sâmbătă, 29 octombrie, la Observator
„Dincolo de peisajul spectaculos și povestea locului, am mai descoperit ceva: oamenii! Nu turiștii, de data aceasta, ci personalul din tren. Nu morocănoși sau ignoranți, ci zâmbitori și atenți. Oameni simpli, mândri, însă, să ne arate ce au ei mai bun. Și nu pentru că a venit televiziunea, chiar dacă doar așa mai pot face cunoscute locurile acelea de basm, având în vedere că, din partea oficialităților nu îi ajută nimeni, ci pentru că așa sunt bănățenii: făloși și primitori. Știu perfect fiecare loc din vagoane, fiecare curbă, fiecare tunel sau viaduct. Sunt parte din poveste, pentru cine e curios să îi descopere. Pentru noi, a fost o onoare!” - Iulia Pop.
„Am fost fascinată să descopăr Defileul Jiului altfel de cum îl știam până acum. Nu degeaba e cel mai sălbatic Parc Național din țară, iar calea ferată care îl traversează și leagă Oltenia de Ardeal e un monument de arhitectură feroviară și oferă o priveliște uimitoare. Peisajele sunt și mai încântătoare toamna. Am descoperit și noi frânturi de istorie, dar arma care nu trebuie să îi lipsească turistului e răbdarea. Minutele se transformă ușor în ore de întârziere pe drumul de fier.” - Diana Speretoiu.
Citește și: Seria de reportaje Divorț de România începe la Observator Antena 1 pe 6 octombrie, la ora 19.00
„Istorii cu regi și regine, monumente dintre cele mai cunoscute, munți cum alții nu sunt, în țară sau păduri de basm. Sunt câteva din motivele pentru care o călătorie cu trenul, între Sinaia și Brașov înseamnă uneori și altceva decât întârzieri și infrastructură îmbătrânită. Nici nu e greu să te relaxezi, când întârzierea trenului tău e oricum mai mică decât a șoferilor blocați în trafic, pe DN1, iar peisajul de pe geam e cu totul aparte.” - Claudiu Loghin.
„Mereu fascinantă, Dunărea se dezvăluie ca o poveste în ochii călătorului fără grabă. O cursă cu trenul între Orşova şi Drobeta Turnu Severin îţi dă ocazia să te laşi fermecat de frumuseţea peisajelor în care fluviul şerpuieşte străjuit de munţi. Experiența este de neratat, chiar dacă trenul care te poartă îndrăzneţ pe lângă versantul stâng al Dunării, la doar 3. 5 metri deasupra apei îți oferă, uneori și o priveliște care lasă un gust amar - gări și trasee uitate de autorități.” - Cristina Oprea.
„Încercăm sa vedem partea plină a paharului, să profităm de viteza mică cu care circula trenul și să admirăm peisajul superb pe care ni-l oferă natura. În zona Câmpulung Moldovenesc - Vatra Dornei este o ruta feroviară pe care toamna oferă un adevărat spectacol al naturii. Trenul urcă la peste 850 de metri altitudine și străbate unul dintre cele mai lungi tunele din țară, Mestecăniș, iar, pe parcurs, pot fi admirate două dintre cele mai frumoase gări din țară: Vatra Dornei și Suceava.” - Angela Bertea.
Străbatem România cu trenul şi o cunoaştem, cu bune şi rele, în seria “Căile Fermecate Române”, în fiecare sâmbătă, la ora 19, la Observator Antena 1.
Vedeți aici promo Căile Fermecate Române
OBSERVATOR. Despre oameni. Știrile așa cum trebuie să fie
https://observatornews.ro/
https://www.facebook.com/ObservatorAntena1
https://www.instagram.com/observatorantena1/?hl=en
https://www.tiktok.com/@observatorantena1?lang=en