Intelepciunea este un fruct rar. Cules prea devreme, nu are savoare. Cules prea tarziu, se ofileste. Iar intelepciunea vine cu varsta.
Din vremuri imemoriale, batranii satului erau cei care calculau fiecare decizie luata de conducatori si dadeau sfaturi in toate problemele comunitatii. Erau cei care aveu o vorba buna pentru cei aflati la ananghie si o solutie pentru orice problema. Aruncati in vartejul revolutiilor, cea industriala, cea tehnologica, am uitat ca, uneori, mai avem nevoie si de sfatul celor trecuti prin apele nu mereu linistite ale vietii.
Daniel Mihalache este primarul orasului Copsa Mica. A inteles de la inceput ca un oras nu se conduce de unul singur. Ar fi imposibil pentru un singur om sa ia asupra lui toate problemele comunitatii. N-ar fi, in primul rand, intelept. “Sfatul Batranilor a fost in permanenta un ajutor pentru oras, fiind un for consultativ, multi dintre ei fac parte din grupul de dezbateri publice si fiecare proiect are nevoie de dezbatere publica, asa ajutorul este foarte mare”, sustine edilul.
Asa ca, din 2004, orasul are un sfat al batranilor. Nu va lasati pacaliti nici de nume, nici de senectutea membrilor. Batranii din Copsa Mica, pe langa proverbiala intelepciune, i-ar putea face de ras si pe adolescenti.
Stau, cantaresc, gandesc, gasesc solutii
Ei au inteles ca o comunitate nu se poate dezvolta, nu poate progresa atata vreme cat interesul unui singur om primeaza peste nevoile celorlalti. Asa ca in fiecare zi incearca sa transforme populatia orasului intr-o comunitate. Un pas mic spre un tel comun in fiecare zi. Dar un pas inainte. Intr-o luna de zile au reusit sa schimbe destinul unui copil.
Iar actiunile lor nu se vor opri atata vreme cat oamenii au nevoi. Si lipsuri. Si probleme. Cat vor mai putea pasi, cat vor mai putea gandi, batranii din Copsa Mica vor face. Oamenii au vazut si au inteles acest lucru si le-au acordat increderea de care aveau nevoie.