În fiecare an, pe 8 noiembrie, românii îi sărbătoresc pe Sfinţii Mihail şi Gavril. Cei doi arhangheli purtători de sabie ca simbol al biruinţei sunt, potrivit credinţei ortodoxe, conducătorii cetelor de îngeri şi călăuzele sufletelor în drumul lor spre Rai.
In trecut, in societatea traditionala bucovineana, arhanghelii erau sarbatoriti pentru ca "ei sunt pazitorii oamenilor de la nastere si pana la moarte, rugandu-se lui Dumnezeu pentru sanatatea acestora". Arhanghelii, in viziunea populara, asista si la judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard pacatele acumulate de patimile omenesti firesti si purifica, prin post, constiintele.
In zonele muntoase, in care Arhanghelii erau vazuti si ca patroni ai oilor, stapanii acestor animale faceau o turta mare din faina de porumb, numita "turta arietilor", ce era considerata a fi purtatoare de fecunditate. Aceasta turta se arunca in dimineata zilei de 8 noiembrie in tarla oilor, odata cu slobozirea intre oi a berbecilor. Daca turta cadea cu fata in sus era semn incurajator, de bucurie in randul ciobanilor, considerandu-se ca in primavara toate oile vor avea miei, iar daca turta cadea cu fata in jos era mare suparare.
In satele si targurile bucovinene se faceau si se fac si astazi, de 8 noiembrie, pomeniri si praznice pentru cei morti, iar in biserici fiecare crestin aprinde cate o lumanare ca sa aiba asigurata lumina de veci pe lumea cealalta.
Sursa: crestinortodox.ro
Părinţii unui rănit transferat în Austria au ajuns la Bruxelles, unde ştiau că va fi adus fiul lor... Cutremur în Vrancea! Pământul s-a zguduit duminică dimineaţa...