Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt considerați patronii spirituali penitenciarelor. Creștinii îi sărbătoresc pe cei doi în fiecare an pe data de 29 iunie, iar sărbătoarea mai este cunoscută și pe numele de Sânpetru de vară.
Tradiția spune că cei doi Apostoli au fost închiși în Carcera Mametrinică. Petru și Pavel au fost cei care au propovăduit învățăturile lui Hristos și, prin urmare, au contribuit la formarea Bisericii Lui Hristos.
De asemenea, Sfinții Apostoli Petru și Pavel au avut un rol important în răspândirea creștinismului, fapt pentru care Biserica a hotărât ca celebrarea celor doi să înceapă cu o perioadă de post. Postul se stabilește în funcție de data în care cade Paștelui și este cunoscut ca Postul de Sânpetru.
Obiceiuri și tradiții de Sfinții Petru și Pavel
Sărbătoarea Sfințiilor Petru și Pavel este una extrem de importantă pentru creștinii din de pretutindeni, însă această sărbătoare vine însoțită și o mulțime de obiceiuri și tradiții, păstrate încă în anumite regiuni ale țării.
În mai multe zone de la noi din țară, creștinii merg la biserică cu mere, colivă, colaci și miere în faguri pentru a fi sfințite în ziua de 29 iunie. După ce se termină slujba, aceștia împart de pomană pentru cei care au părăsit această lume. Prin acest obicei sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel poartă și numele de Moșii de Sânpetru.
De asemenea, se mai spune că în această zi de sărbătoare, la miezul nopții, cerul se va deschide, iar Sfântul Petru ar putea fi văzut pentru un moment așezat în dreapta Tatălui. Mai mult decât atât, Sfântul Petru este cunoscut și ca patronul agriculturii, cel care este responsabil de recoltele oamenilor.
Se mai spune că atunci când Sânpetru plesnește din biciul său ies scântei ce cad și se transformă pe pământ în licurici, care îi îndurmă pe călătorii rătăciți pe drumurile din pădure sau pe munte. În ziua de Sfinții Petru și Pavel, cucul și privighetoarea nu mai cântă.
Mai mult decât atât, în mai multe regiuni ale țării, creștinii nu scutură merii, pentru că se spune că gospodăria este ferită de căderea grindinei, dacă se respectă această tradiție.
Oamenii pistruiați trebuie să urmeze un obicei pentru a scăpa de pistrui. Aceștia trebuie să se spele pe față la miezul nopții, atunci când cântă cocoșul, relatează mediafax.ro.
Dacă tună și fulgeră de Sfinții Apostoli Petru și Pavel tradiția spune că nucile și alunele vor fi viermănoase sau nu vor avea miez.
Superstiții de Sfinții Petru și Pavel
Pe 29 iunie, creștinii pun foarte mult accent și pe superstițiile de Sfinții Petru și Pavel. Pentru a fi ferit de rele trebuie să purtați usturoi în buzunar sau pelin. De asemenea, se spune că Sfântul Petru se supără pe cei care nu țin cont de această sărbătoare și îi pedepsește cu tunete și grindină peste culturi.
Femeile nu ar trebui sa mănânce mere până în această zi, pentru a se feri de boli.
Rezultatele la Evaluarea Națională au fost publicate pe Edu.ro. Află notele elevilor la examenele din 2021... Subiecte și barem istorie Bac 2021. Ce au avut de rezolvat elevii la Bacalaureat 2021...