Antena Căutare

Veteranii Armatei României: "Am avut clipe în care am vrut să mor!" Planul măreț a celor care și-au riscat viețile, sănătatea și liniştea pentru popor

Veteranii Armatei României scot la vânzare dreptul la viaţă. O asociaţie din care fac parte peste 14 mii de militari organizează o licitaţie cu obiecte donate de jurnalişti, artişti, actori, oameni politici sau sportivi.

Veteranii Armatei României scot la vânzare dreptul la viaţă. O asociaţie din care fac parte peste 14 mii de militari organizează o licitaţie cu obiecte donate de jurnalişti, artişti, actori, oameni politici sau sportivi. Cu banii obţinuţi se va construi primul Centru de Refacere şi Recuperare pentru soldaţii care au rămas cu traume după război.

"- În momentul căzăturii mi-am fracturat coloana.

- Ai avut vreodată gândul că nu vrei să mai trăieşti?

Da!.", este răspunsul unui veteran.

Sunt traumele fizice şi psihice pe care veteranii le poartă cu ei după misiuni grele. România a descoperit sindromul de stres posttraumatic abia în urmă cu un an. Alte state se luptă cu boala de decenii. Au reuşit chiar să o învingă.

România are peste zece mii de militari care au participat, cel puţin odată, la misiuni care s-au încheiat tragic sau au fost într-o situaţie limită. În ultimii ani, 30 de militari români s-au întors în sicrie din teatrele de operaţii. Alte câteva sute trag şi acum de pe urma rănilor de război.

Ionuţ a ajuns în scaun rulant după ce într-o misiune maşina în care era a sărit zece metri în aer. Doi camarazi a pierdut atunci. Şi, pentru o vreme, speranţa.

Ionuț Butoi, Militar în rezerv: "Pe mine Dumnezeu mă iubeşte! Chiar dacă mi-a dat, mi-a dat ceva ce pot duce."

Şi a dus. A dus Numele României pe cele mai înalte trepte. În 2017 a câştigat locul doi la tir cu arcul din scaun rulant la Jocurile Invictus. Astăzi, donează medalia de argint. Pentru alţi camarazi care au nevoie de speranţă. Banii obţinuţi la licitaţia organizată de Asociaţia Militarilor Veterani vor contribui la centrul de refacere şi recuperare de la Târgovişte.

Marius Apostol. În 2011 blindatul în care era a sărit în aer după ce o maşină capcană a intrat în el cu 200 de kilograme de exploziv.

Marius şi Ionuţ nu au avut unde să-şi trateze rănile. S-au vindecat singuri, dar vor să le facă altora viaţa mai uşoară.

Un centru de recuperare corespunzător nevoilor lor. Au găsit şi un loc. În vârful unui deal din Târgovişte. Au primit proprietatea de zece hectare şi două clădiri abandonate de la Primărie. Până acum au investit, din donaţii, peste 2 milioane de euro. Acoperişul l-au reparat singuri.

Una dintre clădiri va fi dotată cu aparatură medicală, iar serviciile vor fi gratuite. Clădirea mai mare va fi destinată refacerii şi recreerii. Atât pentru militari cât şi pentru civili.

O realizare la care statul nu are nicio contribuţie. Nici măcar un leu. Multe personalităţi vor pune umărul la ridicarea acestui centru. Gică Hagi, Radu Tudor, Dan Puric, Pricipesa Margareta şi mulţi alţii au donat peste 100 de obiecte personale care vor fi scoase la licitaţie pe 1 Noiembrie, în Sala de Marmură a Cercului Militar Naţional. Accesul este liber. Se poate licita în sală, on-line pe platforma ArtMark sau prin telefon. Observator şi Antena 3 sunt parteneri media unici ai evenimentului.

Noile spații de Business din București amenință monopolul zonei de nord... Profesorii nu știu asta: "Temele pentru acasă sunt limitate prin lege în România". Elevii stau o zi întreagă s...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x