Gripa poate fi fatală, este avertismentul medicilor din toată țara, după ce alți doi oameni au murit răpuși de virus iar zilnic, în spitale, ajung pacienți cu simptome specifice. Bilanțul morților de gripă a ajuns la zece.
“Am avut două decese prin gripă, în ultimele două zile. Primul caz a fost al unui pacient de 82 de ani, care a decedat ieri (n.r. luni), decesul find anunţat astăzi de către reprezentantaţii unităţii medicale. Pacientul era internat pe Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Arad, i-au fost recoltate probe, care au fost trimise ieri dimineaţă la Institutul Cantacuzino din Bucureşti pentru confirmarea sau infirmarea virusului gripal. Între timp bărbatul a decedat. Astfel, decesul a fost declarat ca fiind cu suspiciune de gripă”, a afirmat medicul epidemiolog din cadrul DSP Arad, Mihaela Cîtu, potrivit Mediafax.
Zece morți din cauza gripei. Virusul poate fi contactat de orice persoană
Marți, un alt bărbat în vârstă de 40 de ani a murit la Spitalul Judeţean Arad, din cauza gripei. Cele două decese au fost raportate reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii în cursul zilei de marţi.
Iar pentru că virusul se răspândește cu repeziciune, spitalele din Buzău, Vrancea şi Galaţi restricţionează accesul vizitatorilor în secţii din cauza gripei şi a incidenţei crescute a infecţiilor respiratorii. În secţiile de risc precum neonatologie, ATI, Pediatrie, Chirurgie, accesul vizitatorilor va fi strict interzis.
La Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi, conducerea unităţii anunţă că fost restricţionat accesul vizitatorilor. Rudele sau aparţinătorii bolnavilor nu mai au voie să intre în secţiile cu risc ridicat, cum ar fi Neonatologie şi Terapie Intensivă. Şi în celelalte secţii a fost redus programul de vizită, la o singură oră pe zi, între orele 16.00 şi 17.00. Măsurile au fost impuse pentru prevenirea răspândirii virusului gripal.
Medicii sunt în alertă după ce virusul gripal s-a extins
Şi autorităţile de sănătate publică din Vrancea sunt în gardă odată cu explozia, în ţară, a cazurilor de gripă, viroze respiratorii şi pneumonii. Într-o adresă înaintată către Spitalul Judeţean Focşani, Direcţia de Sănătate Publică Vrancea le cere medicilior şi asistenţilor şefi de secţie să restricţioneze accesul vizitatorilor în secţii, în special în cele de risc. Astfel, în spitalele din Vrancea se va restricţiona accesul vizitatorilor în secţiile şi compartimentele spitalului, în special în cele cu risc precum Hematologie, Pediatrie, ATI, Oncologie.
Nu vor avea voie mai mult de două persoane, iar timpul de vizită va fi de maxim 10-15 minute pentru pacienţii nedeplasabili. Pentru pacienţii deplasabili, vizitele se vor face în sălile de aşteptare.
La Neonatologie, accesul vizitatorilor este interzis. Iar personalul medical cu simptomatologie respiratorie va fi scos temporar din sectorul de activitate.
La Buzău, autorităţile au implementat un nou program şi reguli noi după care se vor desfăşura vizitele în Spitalul Judeţean
Gripa poate fi fatală
Pe de altă parte, acolo unde, odată contractată, gripa ar face ravagii putând fi chiar fatală pentru pacienţi, se interzice total accesul celor din afara unităţii spitaliceşti.
Astfel, potrivit medicului epidemiolog Carmen Scântei din DSP Buzău. nu se va mai intra o vreme în secţiile de risc precum maternitate, neonatologie, pediatrie ori ATI.
În judeţul Buzău, în ultimele zile, doi pacienţi au primit diagnosticul de gripă. Este vorba despre un copil de 2 ani din Buzău şi de o adolescentă de 15 ani din Ramnicu Sărat, care era însărcinată la momentul internării. Între timp, adolescenta a născut, bebeluşul murind după mai puţin de 24 de ore. Tânăra a cărei stare de sănătate s-a agravat după naştere a fost transferată la spitalul Marie Curie din Capitală în timp ce copilul de 2 ani are o evoluţie bună.