- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pericol fără precedent în România! Autoritățile par depășite de modul în care situația a scăpat complet de sub control! Sunt și voci care spun că specialiștii nu au luat măsurile necesare și că ne așteaptă o adevărată tragedie națională!
Epidemia de pestă porcină africană pare scăpată de sub control. Pe Dunăre au fost filmate leşuri de porci plutind în dreptul oraşului Galaţi. În Dobrogea, unde sunt cele mai multe focare, autorităţile au început vânătoarea mistreţilor despre care se crede că au adus virusul mortal în România. O greşeală enormă, susţin specialiştii. Cadavrele uitate pe câmpuri vor contamina lanurile de porumb. Iar virusul se va răspândi.
În plină epidemie de pestă porcină în România, în dreptul oraşului Galaţi, localnicii au filmat leşuri de porci plutind pe Dunăre. Imaginile au creat panică. Sunt oameni care se tem că animalele moarte ar putea contamina apa potabilă.
Oamenii nu sunt convinşi că autorităţile ţin epidemia sub control. Într-un sat din Brăila, s-au pus în calea inspectorilor în salopete albe care au venit să le ia porcii. Sunt 576 de focare de pestă porcină africană în ţară. Cele mai multe, în Tulcea, unde peste 60 de mii de porci au fost ucişi.
În satul Dulceşti din Constanţa, inspectorii sanitari au lăsat curţile oamenilor fără porci, dar n-au observat o fermă clandestină de mistreţi, ascunsă în câmp, aproape de sat. Sătenii se întreabă acum dacă nu cumva de acolo a ajuns virusul mortal în gospodăriile lor.
Autorităţile din Tulcea şi Constanţa au declarat deschisă oficial vănâtoarea de mistreţi pe tot teritoriul Dobrogei. Zeci de mii de animale sălbatice ar putea fi omorâte. Nimic mai greşit, spun specialiştii. Leşurile care nu vor fi găsite pe câmpuri, după vânătoare, vor contamina cerealele, iar virusul se va răspândi în furaje.
Epidemia e o problemă de securitate naţională şi trebuie abordată ca atare. O decizie controversată a Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare ar fi permis extinderea focarelor. Instituţia a ordonat în luna februarie renunţarea la inspecţia veterinară de primăvară din gospodările oamenilor. A făcut o economie de 6 milioane de euro, dar a adus industriei, prin efectele epidemiei, pagube de aproape un miliard.