- Finala Asia Express e miercuri, de la 20:30, pe Antena 1 și în AntenaPLAY! Drumul Zeilor ajunge la capăt cu marii câștigători
- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
In luna februarie 1933, Guvernul roman s-a confruntat din plin cu efectele sociale ale marii crize economice mondiale. Printre muncitorii ceferisti si petrolisti a izbucnit un val de greve care a luat prin surprindere administratia national-taranista condusa de Alexandru Vaida-Voevod. Primul-ministru a preferat sa introduca starea de asediu in locul discutiilor cu sindicalistii, provocand iritarea acestora.
La Atelierele CFR Grivita din Bucuresti, "sindicatul rosu", controlat de comunisti, a decis sa ignore masurile puterii si sa protesteze fata de austeritate. Gheorghe Gheorghiu-Dej, unul dintre liderii sindicatului comunist, a trimis emisari la Cluj pentru a obtine suportul ceferistilor de acolo si a colecta fonduri necesare grevei.
In secret, "sindicatul rosu" de la CFR Grivita a organizat un "comitet de fabrica" la 13 februarie 1933, alcatuit din 250 muncitori. Acesta era condus de doua comitete executive compuse din comunisti. Ideea "comitetului de fabrica" era respinsa cu desavarsire de autoritati, deoarece acesta avea ca model sovietele bolsevice care au functionat in 1917 in Rusia. Guvernul accepta la negocieri doar repezentantii sindicatelor social-democrate inregistrate oficial.
In noaptea de 14 spre 15 februarie 1933, autoritatile au decis sa-i aresteze pe liderii "sindicatului rosu" de la CFR Grivita. Pana atunci Guvernul ezitase sa ia masuri contra comunistilor ceferisti, deoarece nu dorea sa tensioneze si mai mult starea de spirit a muncitorilor. Insa prin crearea in secret a "comitetului de fabrica", sindicalistii comunisti incalcasera interdictiile starii de asediu. Printre cei arestati s-au aflat principalii conducatori ai sindicatului comunist de la CFR Grivita: Panait Bogatoiu, Constantin Doncea, Gheorghe Gheorghiu-Dej etc.
Arestarea sindicalistilor comunisti a incins spiritele printre muncitorii de la Atelierele de vagoane CFR Grivita. In dimineata zilei de 15 februarie, marea majoritate a muncitorilor au refuzat sa inceapa lucrul, determinandu-i si pe cei care nu se asociasera initial grevei sa se opreasca.
Citeste continuarea articolului in Jurnalul
Foto: Muzeul Judetean Arad
Gripa B ameninta Romania!... VIDEO! Unii bugetari si pensionari nu si-au primit majorarea de 15% promisa de guvern...