“Acum in pururea si in vecii, vecilor, amin! Trebuie sa-i platiti mosneagului contributia, ca nu a platit-o de 20 de ani. Asta trebuie facut” - o scena reala, dintr-o Romanie cat se poate de reala: credinta se masoara in contributiile date la Biserica. Asa au decis unii preoti sa propovaduiasca vorbele Domnului. In Romania, serviciile religioase nu sunt gratuite. Cine nu plateste, nu beneficiaza de ele.
Asa ca oamenii s-au conformat. Doneaza pentru zidirea lacasurilor de cult, platesc daca vor ca preotul sa le citeasca acatistele si se imprumuta de la banci ca sa-si ingoape mortii.
Dumnezeu te are in grija, insa cu o conditie: sa nu uiti de cutia milei. Patriarhia a pus monopolul pe tot ceea ce inseamna obiecte de cult. A dat lege prin care interzice, de exemplu, comertul cu lumanari sau icoane care nu au iesit din fabricile bisericii.
Dupa randuielile bisericesti, nu se aduc lumanari din alta parte la Biserica. Insa lumanarile facute in manastire sunt de doua ori mai scumpe decat cele din comert. In depozite, 150 de lumanari se vand cu cel mult 10 lei. In Biserica, o singura lumanare costa chiar si 50 de bani. In total, 75 de lei pentru acelasi lumanari.
De-a lungul anilor, Biserica a pus ban pe ban si strans o avere impresionanta. Detine terenuri, paduri si sute de imobile. Nu plateste impozite la stat, insa primeste bani de la buget. In medie, in fiecare an, Guvernul aloca peste 1 miliard de lei catre culte. La aceasta suma se adauga veniturile proprii, realizate din vanzarea obiectelor de cult sau a terenurilor.
Anul trecut, veniturile administratiei Patriarhale au fost de 87 de milioane de lei, cu aproape 60 de milioane de lei mai mari decat in 2010. Toti acesti bani ar trebui sa se intoarca la oamenii saraci. Nu se intampla asa.
Parintele Dumitru Bondarici, din Margineni, Bacau, e agent imobiliar. Vinde chiar terenurile care au fost retrocedate Bisericii. Sub pretextul ca vor sa construiasca o casa in comuna, reporterii Observatorului au mers la preot. Acesta a cerut 160 de mii de euro pentru 2600 de metri patrati. Preotul vinde metrul patrat de teren cu aproape 50 de euro. Mult mai scump decat ce ofera in zona agentiile imobiliare.
“In aceasta perioada, preturile sunt intre 30 si 35 de euro, pret maxim”, explica Cristian Ursache, agent imobiliar.
Fata bisericeasca a explicat ca pamantul l-a recuperat in urma unor procese indelungate. In total, peste 20 de hectare a primit parohia. A reusit sa vanda aproape tot. A evacuat oameni, a daramat case.
Danut Bibire s-a judecat 14 ani cu preotul. Pana la urma a pierdut procesul si s-a trezit cu buldozerul in casa.
Au comentat insa reprezentantii Patriarhiei. Averea Bisericii trebuie pastrata cu sfintenie. Pamantul poate fi vandut, in cazul in care consiliul parohial considera ca e prea departe de parohie. Banii obtinuti trebuie folositi fie pentru a cumpara teren in alta parte, fie pentru acte fiantropice. Acte putine in raport cu veniturile.