Politistii care au participat la prinderea braconierilor italieni s-au crucit cand i-au prins cu pasarile asa frumos cantatoare burdusite in plase. Cei de la IPJ Timis povestesc ca la inceputul saptamanii au primit un pont prin mijloace specifice si s-au deplasat rapid in localitatea Jebel. Aici au gasit patru italieni intr-o masina de teren cu patru arme detinute legal.
Ilegale erau cele doua sacose burdusite cu 99 de ciocarlii pipernicite si lipsa oricarei autorizatii de vanatoare. Carlo, Livio, Armando si Marco, "italiano vero" intre 30 si 65 de ani, nu s-au chinuit sa prinda zburatoarele cu cusma, zbrr din dugheana in dugheana, ci s-au ajutat la vanatoare de doua cutii care scot sunete imbietoare pentru ciocarlii. Daca voiau sa le si scoata din tara, era foarte simplu. Cele doua sacose cu pasari puteau fi disimulate in masina printre haine si gata.
Dar sa le fi scos repede, ca se strica, recunoaste purtatorul de cuvant al IPJ Timis, inspector Andrei Emil. Acesta crede totusi ca italienii nu se complicau intr-atat si le-ar fi gatit la rotisor in tara noastra. Pasaruicile doborate abia ajung oricum la patru guri. Cazul a fost tratat cu toata seriozitatea de oamenii legii. Prada confiscata de politisti va fi examinata din punct de vedere medico-veterinar, iar cele patru arme de vanatoare si peste 500 de cartuse sunt ridicate pentru realizarea unei expertize tehnico-stiintifice balistice.
Acum, cele patru variante italiene ale lui Pasarila Lati Lungila risca pana la opt ani de inchisoare pentru mai multe infractiuni: braconaj cinegetic, vanatoare fara autorizatie de vanatoare legala, transportul vanatului, uz de arma letala, fara drept, efectuarea de operatiuni cu arme sau munitii si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.
La Braila, alti noua italieni au participat la operatiunea ciocarlia de Baragan. Au reusit sa gatuiasca 155 de pasarici, iar la 3 octombrie au fost prinsi de politie. Desi grupul de italieni avea doua autorizatii de vanatoare colectiva, nu avea dreptul sa vaneze in zona protejata a Baltii Tataru.
Preferinta italienilor pentru astfel de pasari e recunoscuta si la nivel inalt. Atasatul cultural de la Ambasada Italiei, Alberto Dal Degan, recunoaste, cu jumatate de gura, ca italienii mananca ciocarliile vanate pe taramuri mioritice, dar spune ca ar prefera sa vorbim despre asta cu presedintele Camerei de Comert a Italiei, ca e mult mai in tema, fiind vanator. Si, mai mult ca sigur, consumator de asa delicatese.
In meniul italian, retetele cu allodole (n.r. - ciocarlii) sunt din cele mai sofisticate, combinate cu trufe, cu sosuri complicate sau servite fripte, cu oasele itite ca niste betisoare de chibrit. Guglielmo Frinzi, presedintele Camerei de Comert, spune ca a participat de mai multe ori la vanatoare de ciocarlii in tara noastra. Si nu numai de ciocarlii.
Fiind si presedintele unei asociatii de vanatori si pescari, domnia sa a vanat si rate, si cocosi, si gaste. Ce se face cu pasarile vanate? Tot presedintele Camerei de Comert a Italiei in Romania ne lamureste: Se mananca ca o delicatesa pe tot anul impreuna cu prietenii. Modul cel mai simplu si gustos de gatit este ciocarlie la rotisor sau la cuptor cu ierburi aromatice, ne dezvaluie acesta din tainele gatitului de ciocarlii.
Citeste tot articolul pe Jurnalul!
Foto: Jurnalul