- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
In urma acestei campanii sustinute, anchetatorii au dispus redeschiderea dosarelor privitoare la imprejurarile in care a murit generalul Vasile Milea, ultimul ministru comunist al Apararii Nationale, dar si al altor dosare penale care, pana atunci, se tarasera prin labirintul neputincioasei justitii post-decembriste.
Dar si imensul dosar nr. 97/P/1990 care, timp de peste 15 ani, tinuse ferecate intre copertile celor peste 100 de volume ale sale aspecte necunoscute ale Revolutiei din Bucuresti. Apoi, timp de cativa ani la rand, i-am descoperit pe eroii Revolutiei din toata tara, carora le-am relatat in paginile ziarului nostru dramele prin care au trecut, fiecare dintre ei, in ultimele zile ale anului 1989. Zile si nopti dramatice care au coincis cu sfarsitul regimului comunist. Printre acestia, s-au numarat si revolutionarii clujeni carora li s-a facut dreptate la CEDO.
Decizia pronuntata de inalta instanta europeana critica autoritatile romanesti pentru ca au fost ineficiente in investigarea reprimarii violente a demonstratiilor anticomuniste de la Cluj, din decembrie 1989, investigatii concretizate in anchete penale care s-au lungit in mod nejustificat mai mult de 12 ani.
Ineficienta care va costa statul, si implicit pe noi toti, 52.000 de euro, daune materiale si morale acordate celor noua clujeni care s-au adresat CEDO. Cei noua sunt revolutionarii Dorel Lapusan, Mircea Ioan Nitu, Nicolae Nemeti-Cristea, Dragomir Dumitru Inclezan, Leontin Lung, Cornel Matis, Liviu-Ioan Bortig, Dorel Lupsa si Delia-Liana Matis, nascuti in 1964, 1968, 1941, 1956, 1967, 1966, 1937, 1957 si, respectiv, 1960. Toti s-au adresat CEDO pentru a primi compensatii in urma violentelor suferite in timpul reprimarii demonstratiilor anticomuniste de la Cluj.
Magistratii CEDO au stabilit ca in cazurile acestora s-a incalcat articolul 2 din Conventia drepturilor omului, articol privitor la dreptul la viata, dar si la ineficienta unei investigatii privitoare la evenimentele carora ei le-au fost victime. Primii sase dintre cei noua reclamanti au fost grav raniti la Revolutie in timp ce ultimii trei sunt rude apropiate ale unor eroi martiri, ucisi in timpul demonstratiilor.
Tot articolul, in Jurnalul National
Vezi ce efecte ar putea avea seismul din Japonia asupra Romaniei!... Descinderi la trei vami din Capitala...