Antena Căutare

Specialist: Peretele reactorului de la Cernavoda rezista la un impact cu un Boeing 747

Cel mai probabil, fumul alba vazut la centrala nucleara de la Fukushima dupa explozia de sambata este abur de la procesul de racire, a declarat, pentru HotNews.ro, Bogdan Mitrica, cercetator stiintific doctor la Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei. El a subliniat ca primele informatii arata ca nu au fost afectati peretii reactorului, asa cum s-a intamplat la Cernobil.

"Nu a fost sigur explozie nucleara, nici macar la Cernobil nu a fost asa ceva", a spus cercetatorul, care a subliniat ca "la Cernavoda peretele reactorului rezista la un impact cu un Boeing 747".

Centrala de la Cernavoda este proiectata sa reziste unui cutremur cu magnitudinea de opt grade.

"O explozie nucleara, daca se produce, este dezastruoasa", a adaugat el, precizand ca cel mai probabil "este vorba de o explozie chimica datorata temperaturii foarte mari din centrul de racire".

"La Cernobil a fost turnata apa foarte rece peste miezul reactorului foarte fierbinte. Din ce am vazut aici, probabil au incercat sa faca acelasi lucru, dar au vazut ca presiunea din circuitul de racire a devenit foarte mare si atunci au incercat sa elibereze aburul foarte rapid. Este probabil sa fi explodat o conducta sau o supapa din circuitul de racire", a explicat Bogdan Mitrica.

Tot articolul, pe Hotnews

Specialisti: Un cutremur de peste 7 grade, dezastruos pentru Bucuresti... Prunariu: Hazardele naturale mari, genereaza o cascada de alte hazarde...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x