Antena Căutare

Specialisti: Un cutremur de peste 7 grade, dezastruos pentru Bucuresti

Tragedia din Japonia scoate in evidenta si slaba pregatire a autoritatilor din tara noastra in caz de cutremur. Mii de cladiri sunt subrede, iar multe dintre ele nu ar rezista unui seism similar cu cel din 1977.

Un cutremur cu magnitudinea peste 7 ar lasa fara locuinte aproape 10.000 de bucuresteni. In Capitala sunt 113 imobile incadrate in clasa I de risc seismic. In aceste cladiri sunt mai mult de 3.400 de apartamente, care ar ajunge niste simple gramezi de moloz in cazul unui seism puternic.

Pana acum, doar 21 dintre cele 113 imobile au fost consolidate, iar alte 17 sunt in curs de finalizare. Cele mai amenintate sunt cladirile vechi, inalte, cu spatii largi la parter. Autoritatile acuza lipsa fondurilor, dar si asociatiile de proprietari, care de multe ori intarzie startul consolidarii, pentru a evita disconfortul creat de lucrari.

Alte peste 1.700 de imobile sunt incadrate in celelalte clase de risc seismic si ar fi avariate considerabil in urma unui eventual cutremur.

Un seism are mari sanse sa faca ravagii in Damaroaia, in zona Casa Presei Libere, in Baneasa si Otopeni. Zone sigure sunt Vitan si Berceni. In zona 1 Mai, in Tei si Floreasca lucrurile sunt cumva la mijloc: un cutremur s-ar simti cu intensitate medie.

Ultimul seism devastator din Romania, cu o magnitudine de 7,2, a avut loc in seara zilei de 4 martie 1977 si s-a soldat cu 1.570 de morti. Zeci de mii de familii din toata tara au ramas fara un acoperis deasupra capului, iar orasul Zimnicea a fost aproape sters de pe fata pamantului.

Sursa: Antena3

Marmureanu: Ne putem astepta la un cutremur de intensitate medie in Romania... Specialist: Peretele reactorului de la Cernavoda rezista la un impact cu un Boeing 747...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x