Avizul celor 15 experti este consultativ, dar in general directoarea OMS, Margaret Chan, care adopta decizia finala, le urmeza recomandarile. Comitetul a mai estimat si "ca este nevoie de mai mult timp si informatii pentru ca expertii sa dea un aviz cu privire la stadiul pandemiei", sustine purtatorul de cuvânt al OMS.
Perioada de dupa apogeu, care nu inseamna ca pandemia a disparut, este considerata o faza de tranzitie. In acest caz, OMS poate revizui recomandarile facute celor 193 de tari membre, spre exemplu in materie de vaccinare, pentru a ajuta guvernele sa isi adapteze acestei noi faze reactia in fata maladiei in domeniul sanatatii publice.
"Speram ca vom intra in aceasta faza", care inseamna ca "raul a trecut" si ca ne indreptam treptat spre o "situatie mai comparabila cu cea a gripei sezoniere", afirmase Fukuda la 11 februarie, anuntând reuniunea comitetului de urgenta pe aceasta tema.
Activitatea acestui nou virus de origine porcina, aviara si umana este in declin in emisfera nordica de mai multe saptamâni, potrivit OMS, care a constatat in schimb aparitia lui in regiuni unde pâna atunci nu fusese prezent, in special in Africa de Vest.
Numeroase tari au inceput deja sa lase garda jos dupa valul de contaminari de la inceputul iernii si sa renunte la comenzile in cantitati mari de vaccinuri.