Live acumFilm: Transformers: Razboiul lor in lumea noastra
Prime Time 20:00iUmor

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu va avea un centru de testare pentru coronavirus, primele componente ajungând deja; două cadre medicale vor fi instruite la Bucureşti şi vor fi cumpărate o mie de teste

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu va avea un centru de testare pentru coronavirus, după ce o astfel de linie de testare a fost achiziţionată de o firmă şi donată unităţii medicale. Primele componente au ajuns marţi la Sibiu, urmând a fi instalate, şi se vor achiziţiona o mie de teste. De asemenea, două cadre medicale de la laboratorul spitalului au plecat la Bucureşti pentru a fi instruite în utilizarea aparaturii.

Reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu au anunţat că marţi începe amenajarea centrului de testare pentru noul coronavirus COVID -19 în cadrul SCJU Sibiu.

"Acest lucru este posibil ca urmare a implicării Fundaţiei CON-A care a decis să finanţeze achiziţionarea de urgenţă a unei linii de biologie moleculară de ultimă generaţie, necesară determinării virusului SARS-COV-2 şi să o doneze Spitalului Judeţean Sibiu. Valoarea liniei de testare este de 404.429,07 lei cu TVA inclus", se arată într-un comunicat de presă al SCJU Sibiu.

Primele două componente ale liniei de testare, mai exact un echipament RT-PCR şi o hotă microbiologică, au ajuns la spital marţi, urmând ca restul echipamentelor să ajungă până la finalul acestei săptămâni. Linia de testare va fi amplasată în cadrul Laboratorului Clinic de Analize Medicale al spitalului judeţean. Sibiul va deveni astfel, cel de-al şaselea centru din ţară unde se vor putea efectua teste pentru identificarea infecţie cu COVID-19.

"(...) Este o mare realizare care nu ar fi fost posibilă fără fundaţia CON-A. Facem tot ce putem pentru a avea această linie de testare funcţională cât mai repede, cu atât mai mult cu cât se observă, la nivel naţional, o creştere a numărului de testări”, a declarat managerul SCJU Sibiu, Cornel Benchea.

Pentru ca linia de testare să devină operaţională cât mai repede, SCJU Sibiu are nevoie şi de personal specializat în acest sens, astfel că marţi au plecat la Bucureşti două cadre medicale angajate ale laboratorului spitalului, care vor fi instruite până la sfârşitul săptămânii, la Institutul "Matei Balş”, din Bucureşti.

"Nu am mai avut un astfel de aparat până acum, este un aparat de cea mai nouă generaţie şi de aceea personalul are nevoie de specializare şi am trimis deja la Bucureşti, două persoane”, a precizat managerul SCJU Sibiu.

Pentru a putea utiliza linia de testare după instalare, SCJU Sibiu a început procedurile de achiziţie a 1.000 de teste pentru Covid-19 în valoare de 120.285,2 lei cu TVA inclusă şi mai multe consumabile necesare, în valoare de 39.847,15 lei cu TVA inclus ăcare, cel mai probabil, vor ajunge la spital vineri sau lunea viitoare.

"Le mulţumesc sibienilor fie persoane fizic, fie companii, pentru sprijinul acordat spitalului în aceste momente deosebit de importante pentru sănătatea noastră a tuturor. Avem sponsorizări de la Continental, CBS, Biotechnik, Smartbill, IT Perspectives şi probabil vor mai contribui mulţi alţii. Îi asigur pe toţi de recunoştinţa noastră şi nu vom uita pe nimeni când se va trage linie, toţi vor primi mulţumirile noastre. Comunitatea a reacţionat extraordinar şi s-a mobilizat exemplar pentru a ne sprijini pentru a putea beneficia de tot ceea ce este necesar pentru noua linie de testare: kituri şi consumabile. Până în momentul de faţă s-au strâns peste 500.000 lei din sponsorizări şi donaţii, iar achiziţiile vor continua, pentru a ne creşte capacitatea de reacţie în faţa noului coronavirus. Pe lângă achiziţionarea testelor, vom utiliza banii pentru pregătirea şi dezvoltarea secţiei de terapie intensivă, ceea ce înseamnă achiziţia de paturi, ventilatoare, monitoare, injectomate, etc. De asemenea, vom utiliza banii şi pentru achiziţionarea altor echipamente de laborator necesare pentru depistarea mai multor tipuri de virusuri. Sunt sume de câteva milioane de lei necesare pentru extinderea ATI şi dotări şi orice sponsorizare/donaţie e binevenită”, a mai spus managerul SCJU Sibiu, Cornel Benchea.

La rândul său, Mircea Bulboacă, preşedintele Grup CON-A, a spus că această donaţie reprezintă implicarea socială a Grupului de companii CON-A şi UNIMAT pentru a ajuta comunitatea sibiană din care face parte.

Sursa : news.ro

Recomandari