Live acumXtra Night Show
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Statistica: Romanii lucreaza cele mai multe ore pe saptamana din UE si au putine zile libere

Angajatii cu norma intreaga din Romania au avut anul trecut cea mai lunga saptamana de lucru din UE, de 41,3 ore in medie, la fel ca in 2010, in timp ce la zile libere au fost ultimii. In ceea ce priveste concediu platit, romanii au ocupat penultima pozitie la nivel european, se arata intr-un studiu al Fundatiei Europene pentru Imbunatatirea Conditiilor de Munca si Viata (Eurofound).

Media saptamanii de lucru in UE este de 39,7 ore, iar in zona euro de 39,5 ore. Orele lucrate se refera doar la locul de munca principal, excluzand o a doua slujba sau activitati part-time. Prin urmare, cu o medie de 41,3 ore pe saptamana, romanii sunt urmati de angajatii din Luxemburg (40,7 ore), Germania (40,6 ore), Estonia si Marea Britanie (ambele 40,5), Austria si Bulgaria (ambele 40,3), Cehia si Polonia (ambele 40,2), potrivit raportului Eurofound, citat de Mediafax.

La polul opus se situeaza angajatii din Finlanda, cu 37,8 ore. Acestia lucreaza cu 3,5 ore pe saptamana, sau cu 4,5 saptamani pe an, mai putin decat romanii.

Programul de lucru negociat colectiv este de 40 de ore pe saptamana in Romania, maxim in UE, si la fel ca in Ungaria, Estonia, Polonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Bulgaria, Grecia, Luxemburg si Malta. Francezii se mentin pe ultimul loc in UE, cu 35,6 ore, la fel ca in raportul pentru anul 2010.

Pe de alta parte, Romania se situeaza pe penultima pozitie in UE la concediul mediu anual platit, cu 21 de zile. Pe ultima pozitie, cu cate 20 de zile, se afla zece tari, majoritatea din Europa de Est, respectiv Ungaria, Estonia, Polonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Bulgaria, Slovacia, Cipru si Belgia. Germanii, francezii si danezii au avut anul trecut cele mai lungi concedii, de cate 30 de zile.

Angajatii din Romania au avut anul trecut cele mai putine zile libere de sarbatori legale (se exclud sarbatorile libere care cad duminica), numai 6, la egalitate cu Olanda, care in 2010 a avut 5. Restul tarilor in care angajatii au un concediu platit de numai 20 de zile au intre 7 si 12 zile libere de sarbatori legale.

Spania are cele mai multe zile libere de sarbatori legale, 14, urmata de Malta si Slovacia, cate 12.

Recomandari