- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Statul român a fost dat în judecată la CEDO de șapte cupluri homosexuale, pentru nerespectarea dreptului la viață de familie. Acestea vor să câștige recunoașterea juridică și toate drepturile ce decurg de aici.
Cele șapte cupluri homosexuale care au dat în judecată statul român la CEDO, susținute în acest demers de asociația ACCEPT, nu cer dreptul la căsătorie, ci o formă de recunoaștere.
„Imaginează-ți că nu poți să-ți ții partenerul de mână când este la terapie intensivă, că nu puteți lua împreună un credit. Nici măcar nu poți să-l iei de la morgă ca să nu fie îngropat la groapa comună. Relația pur și simplu nu există în fața statului român”, a spus un reprezentant al comunității LGBT din România.
„ACCEPT nu solicită de ieri-de azi dreptul la protecție pentru viața de familie. Solicitarea asta a venit din partea familiilor către noi ca organizație relativ repede după abrogarea Articolului 200 ( care incrimina homosexualitatea). Asta pentru că oamenii trăiau în relații de familie și până atunci, dar mult mai ascunși. Astfel, după 2001 nu exista nici o interdicție în Codul Civil pentru parteneriatul civil sau a căsătoriei asupra persoanelor de același sex. Legea nu făcea nicio precizare în acest sens, dar nici nu reglementa o formă de recunoaștere pentru ele. Totul a fost într-o zonă gri până în 2011, când a fost adoptat noul Cod Civil, în ciuda protestelor societății civile pentru că nu a fost consultată. Or, asta este o chestiune extrem de gravă întrucât Codul Civil reglementează toată viața omului: de la naștere până la deces”, a explicat Teodora-Ion Rotaru, director asociația ACCEPT, potrivit libertatea.ro, care va prezenta poveștile a trei dintre cele șapte cupluri gay.
Un jurist al asociației ACCEPT a explicat că în România nu se acordă nicio altă formă de protecție juridică pentru aceste cupluri homosexuale.
„Noi nu contestăm faptul că, la nivelul UE, fiecare stat are propria înțelegere și respectare a instituției căsătoriei, ci faptul că în România nu se acordă nicio altă formă de protecție juridică pentru aceste cupluri. Asta în condițiile în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului are o jurisprudență foarte clară, potrivit căreia statele au obligația să adopte legislație prin care să protejeze toate familiile, inclusiv cele formate din persoane de același sex”, a explicat Iustina Ionescu, unul dintre juriștii ACCEPT.
Demersul celor șapte cupluri este asemănător cu cazul Oliari și alții contra Italiei, unde CEDO a dat câștig de cauză celor trei cupluri care au dat în judecată statul italian.
În Uniunea Europeană, 22 de state membre din cele 28 acordă o formă de protecție juridică pentru familiile gay: prin căsătorie sau parteneriat civil. România, Bulgaria, Letonia, Lituania, Slovacia și Polonia sunt singurele state pentru care familiile gay nu există.
Topul școlilor din București, după rezultatele la Evaluarea Națională... Un tânăr, bătut cu bestialitate de un adolescent de 16 ani! A ajuns la spital! Atenție, imagini ce vă pot afecta emoțion...