Lucrarea, un ulei pe pânză, a intrat în licitaţie cu o estimare iniţială cuprinsă între 100.000 şi 200.000 de euro. Procesul de licitare a fost intens, cu o durată de aproape 30 de minute, timp în care valoarea operei a crescut spectaculos, conform news.ro.
Suma-record cu care a fost vândut un tablou al lui Nicolae Grigorescu
Tabloul „Ţărăncuţă odihnindu-se” a fost realizat între 1870 și 1880 de Nicolae Griorescu. Aceasta a fost adjudecat joi, la Artmark, pentru suma de 365.000 de euro, devenind cel mai bine vândut în piaţa românească de artă după 1990.
Opera a reuşit să doboare astfel recordul din 2018 pentru Nicolae Grigorescu, de 340.000 de euro pentru „Ţărăncuţă cu basma albă”, stabilind un nou punct de referinţă pentru 2024. Este totodată şi un record de artist, fiind cel bine vândut Nicolae Grigorescu, în România.
Alături de alte trei lucrări, toate adjudicate, Nicolae Grigorescu a fost liderul licitaţiei, adunând o valoare totală de vânzări de peste jumătate de milion de euro (550.000 de euro).
Un alt record al serii a fost stabilit de lucrarea „Concert la Ateneu (dirijat de George Enescu)”, realizată de Eustaţiu Stoenescu în 1946, ilustrând concertele Wagner de la Ateneu din 1937, care a fost adjudecată pentru 47.500 de euro.
Aceasta devine, de asemenea, cea mai valoroasă adjudecare a artistului, de până astăzi (depăşind recordul anterior stabilit în 2012 pentru „Lampa de la Drăghiceni”, vândută atunci pentru 36.000 de euro).
De remarcat şi este faptul că noul record a fost atins pornind de la un preţ de pornire de doar 7.000 euro. Lucrarea este o capodoperă rară prin execuţie, dar, mai ales, prin subiect. Desfăşurată pe orizontală, pictura surprinde cu măiestrie atmosfera unei seri de concert de gală, cu George Enescu în prim plan, dirijând cu o eleganţă furtunoasă orchestra numeroasă a Filarmonicii.
Cu un total de aproape 1.375.000 de euro şi o rată de adjudecare de aproximativ 80%, evenimentul a marcat cea mai bună licitaţie de iarnă din ultimii cinci ani, un succes care reflectă pasiunea colecţionarilor români şi străini pentru artă importantă, precum şi soliditatea şi lichiditatea pieţei de artă românească.
Un alt fapt remarcabil a fost că seara de licitaţie a aparţinut, majoritar, cumpărătorilor live, în sală sau prin telefon (66% dintre adjudecări), iar nu cumpărătorilor din platforma online (34% dintre adjudecări) – ceea sugerează atenţia ce a fost acordată selecţiei deosebite a Licitaţiei Artmark de Iarnă.
În termini de valoare, Licitaţia de Iarnă 2024 a realizat o medie de 95% din maxima estimărilor, consolidând un trend ascendent al pieţei româneşti de artă importantă şi confirmând maturizarea unei pieţe care atrage tot mai mulţi colecţionari şi investitori.
Următoarele evenimente ale Casei de Licitaţii, care vor avea loc miercuri şi joi, sunt concentrate pe segmenele de Bijuterii şi Artă Decorativă, Ceasuri şi Eleganţă.
Vezi mai multe stiri de ultima ora pe observatornews.ro
Cât costă un kilogram de șorici la târgul de Crăciun din Drumul Taberei, București: „Cu banii aceștia îmi iau jumătate d... Când se merge cu colindul. Ce colinde se cântă înainte de Crăciun...