Mario are cinci ani si sufera de leucemie acuta mieloblastica. Un diagnostic crunt, care l-a tintuit la pat in ultimul an.
Boala lui Mario era avansata, iar sansele de supravietuire intr-un spital din Romania nu existau. Asadar, medicii l-au trimis la Hadassah pentru un transplant de maduva.
“Primul transplant.doctorii ne-au spus ca a reusit doar 50 la suta si au hotarat sa incercam si al doile transplant cu toate ca nu erau sanse sa treaca”, a precizat mama baiatului.
Oficial, Mario e acum vindecat. Ca sa treaca peste interventiile complicate, baietelul a avut nevoie de sustinerea familiei, dar si a celor impresionati de povestea sa. Printre ei, designerul Mihaela Drafta. “Daca se vor duce la centrele de hematologie cat mai repede si vor vorbi cu un doctor de specialitate, doctorul acela il va indruma, iar CNAS, daca exista un dosar accesat la timp, poate sa ii trimita intr-o alta tara si pot sa fie vindecati”, a declarat creatoarea de moda.
In acelasi spital din Israel, alta poveste de viata si de moarte. Cristian are 53 de ani si in urma cu 10 ani a fost diagnosticat cu leucemie limfocitara cronica. “Eu nu mai raspund la tratamentele existente. Am facut toate formele, am facut toate medicamentele, chiar si ultimul aparut pe piata. Nemairaspunzand la tratament, singura solutie este transplantul”, a declarat Cristian.
La Spitalul Hadassah s-a gasit repede un donator compatibil si romanul se pregateste acum pentru interventia fara de care ar mai avea de trait cel mult un an. Exista riscul ca transplantul sa nu reuseasca, asa ca medicii isi iau masuri de precautie. Recolteaza intai celulele stem din sangele pacientului, pe care, in caz de esec, i le vor injecta inapoi in organism.
"Am reusit sa ii mutam celulele stem din maduva osoasa in sange, iar acest aparat este capabil sa stranga celulele. Acestea sunt celulele noastre stem pentru transplant.
Transplantul este un tratament foarte greu pentru ca schimbam intreg sistemul maduvei osoase si sistemul imunitar", a declarat directorul Laboratorului de Celule tem din cadrul Spitalului Hadassah.
Oricat de grea ar fi procedura, romanii stiu ca este singurul lor colac de salvare. Motiv pentru care in ultimii ani sute de oameni au dat Bucurestiul pe Israel pentru o sansa la viata.