Antena Căutare

Szobi Cseh, o comoară în perioada de aur a filmului românesc! "Buză de iepure", o valoare pe care am pierdut-o

Pe 11 decembrie 1942, într-o familie de secui, la Miercurea Ciuc, se năştea cel mai cunoscut cascador al cinematografiei române: Szabolcs (Szobi) Cseh.

Galerie
Szobi Cseh

Pe 11 decembrie 1942, într-o familie de secui, la Miercurea Ciuc, se năştea cel mai cunoscut cascador al cinematografiei române: Szabolcs (Szobi) Cseh.

Energic, curajos, plin de viaţă şi încrezător în propriile forţe. Aşa a fost mereu Szobi. De-a lungul vieţii, acesta a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice de lungmetraj sau TV, dintre care 25 de producții străine și coproducții (Germania, Franța, SUA etc). A realizat regia secvențelor de acțiune-lupte, conceperea și execuția cascadelor, coordonarea lor, precum şi interpretarea unor roluri memorabile în filme.

În timpul facultății, a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din București, în trupa "Ganea". În paralel, a colaborat în calitate de cascador în filmul “Dacii”, regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi în capodoperele “Împușcături pe portativ” (regizat de Cezar Grigoriu), “Tom Sawyer și Huckleberry Finn” (producție franceză) și “Serbări galante” (în regia lui René Clair).

S-a îndrăgostit iremediabil de lumea artistică, acolo unde avea să-şi petreacă întreaga viaţă.

Articolul continuă după reclamă

Fiind primul maistru de lupte angajat pe un asfel de post în România, în cadrul Studioului Cinematografic "București" și apoi în Centrala RomaniaFilm – Centrul de Producție Cinematografică, Szobi a colaborat la toate filmele românești ce conțineau secvențe de acțiune-lupte și a executat multiple cascade dificile și spectaculoase, unele fiind unice la nivel mondial.

Imediat după Revoluţie, pe 8 ianuarie 1990, Szobi Cseh a înființat prima Asociație a Cascadorilor Profesioniști din România, pe care a condus-o o perioadă îndelungată. 15 ani mai târziu, punea pe picioare un proiect de suflet, în care s-a implicat foarte mult: "Gladiator". Programul are ca scop prevenirea şi combaterea comportamentului antisocial la copii - pentru integrarea socială a copiilor fără posibilităţi materiale, orfani sau din familii dezorganizate, lipsiţi de adăpost sau cu handicap, inclusiv cei cu probleme de violenţă şi delincvenţă juvenilă.

De-a lungul carierei, "Buză de iepure", aşa cum mai era numit, a jucat în filme precum "Totul se plăteşte" (1986), "Colierul de turcoaze" (1985), "Masca de argint" (1985), toate trei fiind regizate de Gheorghe Vitanidis, în seria "Mărgelatu", "Burebista" (1980), "Profetul, aurul şi ardelenii", de Dan Piţa, "Un august în flăcări" (1974), "Un comisar acuză", de Sergiu Nicolaescu.

În noaptea de joi spre vineri, din cauza unei boli cumplite, Szobi a părăsit această lume şi s-a dus lângă marile valori naţionale, acolo unde îi este locul.

Un moment care va rămâne în istorie! Regretatul Szobi Cseh, alături de Florin Piersic, la "Te pui cu blondele"... Bilanț oficial: Trei morți, un dispărut și mii de case distruse în urma inundațiilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 21.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x