Antena Căutare

29 august 2018 Tăierea capului Sf Proroc Ioan Botezătorul. Tradiții superstiții

29 august 2018 Tăierea capului Sf Proroc Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri. În data de 29 august, există credința, larg răspândită în popor să nu se folosească cuțitul în această zi de sărbătoare.Întâlnim interdicția de a mânca fructe rotude, de exemplu, pepenele nu se consuma în această zi

29 august 2018 Tăierea capului Sf Proroc Ioan Botezătorul. Tradiții superstiții Galerie
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul | saccsiv.wordpress.com

Creștinii de pretutindeni sărbătoresc tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul pe 29 august 2018. Acest mare prooroc a îndurat o moarte mucenicească deoarece el i-a disprețuit pe cei care trăiau în păcat și comiteau fărădelegi. Sfântul Ioan Botezătorul a trăit în pustiu majoritatea vieții sale, rugându-se neîncetat și propovăduind cuvântul lui Dumnezeu. El l-a întâmpinat pe Iisus în Israel și l-a botezat în apa Iordanului.

Biserica îl iubește pe acest sfânt, sărbătorindu-l de 7 ori pe an. Pe 23 septembrie, creștinii sărbătoresc zămislirea lui. Nașterea acestuia este sărbătorită pe 24 iunie, iar soborul este pe 7 ianuarie. Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este pe 29 august, aceasta fiind și ultima sărbătoare trecută cu roșu înainte de sfârșirea anului bisericesc. Creștinii sărbătoresc prima și a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul pe 24 februarie, iar cea de-a treia aflare a capului său este sărbătorită pe 25 mai.

Obiceiuri și superstiții

Această mare sărbătoare constituie și zi de post, iar popular poartă numele de Sfântul Ioan de Toamnă. În bătrâni se zicea că e bine să se țină post negru pentru tămăduirea de friguri. O altă superstiție spune că în această zi nu se taie pepeni verzi pentru că e rău de friguri. De asemenea, nu se taie nimic cu cuțitul, ci este recomandat să se rupă totul cu mâna.

În această zi nu se mănâncă fructe rotunde, ce ar putea semăna cu un cap, cum ar fi prune, pere, mere, usturoi, nuci. De asemenea, se evită consumul de vin roșu și alimente de culoare roșie care amintesc de sângele vărsat de Sfântul Ioan Botezătorul atunci când i-a fost tăiat capul. Mâncarea nu se mănâncă din tipsie sau blid.

Se împart fructe și legume precum castravete, pere și mere. În ziua în care cade crucea mică nu este bine să semeni nicio sămânță. În unele locuri din muntenia, Sfântul Ioan Botezătorul se sărbătorește de către femei. După lăsarea serii, se strîng mai multe femei la un loc și organizează jocuri și petreceri fără să îi invite pe bărbați. Se spune că în această zi femeia e la fel de mare și importantă ca bărbatul.

Postul din această zi durează “de la cruce până la cruce”, adică un post de 2 săptămâni, care nu apare în calendarul creștin, ce are ca rol curățirea păcatelor celor care au săvârșit omoruri și alte nelegiuiri. Cei care țin post cu 2 săptămâni înainte de această mare sărbătoare au voie să mănânce doar o turtă din mălai sau grâu pe 29 august 2018. În ziua tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul nu se mănâncă cu varză deoarece Sfântului Ioan i s-a tăiat capul de șapte ori pe varză și a înviat. Aceste obiceiuru nu au legătură cu Sfânta Scriptură și Sfânta tradiție, deci nu trebuie respectate.

Mulți creștini se roagă la Sfântul Ioan Botezătorul în această zi, cerându-i iertarea păcatelor și vrând să găsească îndurarea. Pentru iertarea păcatelor aceștia trebuie să postească, rugându-se necontenit la bunul Dumnezeu și Ioan Botezătorul care e mijlocitorul lor în fața lui Iisus Hristos.

Sursă foto: communio.ro, crestinortodox.ro

Sinaxarul zilei de 24 august. Aceștia sunt sfinții zilei din calendarul ortodox... Pericol uriaș, ascuns de cei de la CFR! Ce au filmat călătorii în gară...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x