Antena Căutare

Taxa pe sticle a intrat în vigoare. Cât vom plăti pe ambalajele returnabile

Taxa pe sticle și borcane a intrat în vigoare începând cu 31 martie. Cei care cumpără produse în sticle și borcane returnabile vor plăti garanția pentru acestea, urmând să primească banii înapoi în momentul în care returnează ambalajele reutilizabile

Taxa pe sticle a intrat în vigoare. Cât vom plăti pe ambalajele returnabile
Taxa pe sticle și borcane returnabile

Taxa pe sticle și borcane a intrat în vigoare începând cu 31 martie. Cei care cumpără produse în sticle și borcane returnabile vor plăti garanția pentru acestea, urmând să primească banii înapoi în momentul în care returnează ambalajele reutilizabile.

În program intră toate ambalajele marcate cu semnul "reutilizabil", de la borcane, până la sticlele de bere, de suc sau de apă, care se vor întoarce în fabrică. Această măsură nu este una nouă în România, ba dimpotrivă, au fost lungi perioade în care românii au mers la magazin cu sticle la schimb. Așadar, acest lucru se va întâmpla din nou, scopul fiind protejarea mediului înconjurător.

Fiecare sticlă returnabilă pe care o vom arunca la gunoi ne va costa 50 de bani, pentru că vom plăti pe ea, la magazin, 50 de bani garanție. Putem economisi sume importante în timp, dacă strângem ambalajele şi le ducem înapoi de unde le-am cumpărat.

Așadar, începând cu data de 31 martie, magazinele care vând produse în ambalaje reutilizabile-adică acele ambalaje create și puse pe piață special pentru a fi refolosite, mai exact sticle returnabile și borcane returnabile vor avea o serie de noi obligații. Mai exact, aceste magazine trebuie:

  • să îl informeze pe client că valoarea fiecărui ambalaj reutilizabil este de 0,5 lei și să evidențieze pe bon această valoare;
  • să preia, la cerere, ambalajele reutilizabile de la client, în regim de garanție;
  • să-i returneze clientului, la cerere, în baza bonului fiscal, 0,5 lei pentru fiecare ambalaj reutilizabil returnat.

Cum putem recupera garanția pe sticle

Garanția pe sticle se poate recupera de la acelaşi supermarket de unde aţi cumpărat sticlele, numai pe baza bonului fiscal. Fiecare magazin din România cu o suprafaţă mai mare de 400 de metri pătraţi trebuie să preia recipientele folosite de la clienţi.

Ambalajele colectate astfel se reîntorc la producătorul care le umple din nou. La sfârşitul acestei luni, sistemul ar trebui să funcţioneze în toate magazinele, pentru toate ambalajele de sticlă. Marii comercianţi nu au comunicat, încă, unde pot fi lăsate sticlele şi nici procedura efectivă de colectare.

România, codașă la reciclare

Rata de reciclare în România, în prezent, este de 5 la sută. Autorităţile au obligaţia ca până la finalul anului să recileze 45% din masa de materiale ce pot fi reutilizabile. Însă România, alături de 13 ţări din Uniunea Europeană, riscă să nu îşi atingă ţinetele de recilare nici anul acesta, caz în care Comisia Europeana va aplica sancţiuni foarte dure.

Bacalaureat 2019. Ce variante propune Ministerul Educației: Bac-ul diferențiat va fi la alegerea elevilor și va avea noi... Alocațiile cresc începând din 1 aprilie. Olguța Vasilescu a făcut precizări importante referitoare la majorare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x