- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Aproximatix 30.000 de candidați s-au înscris la examenul de ocupare a posturilor didactice vacante din sistemul de învățământ, cunoscut și sub numele de examenul de titularizare.
Aceștia vor susține proba scrisă a examenului miercuri, începând cu ora 10 în 87 de centre de examen la nivel național și vor „lupta” pentru unul din cele 4502 posturi didactice/catedre vacante pe perioadă nedeterminate din învățământul pre-universitar, conform Ministerului Educației Naționale.
Potrivit aceleiași surse, numărul este în creștere față de anul trecut când 27.551 de candidaţi au susținut examenul de titularizare. Anul acesta 4625 de candidați sunt absolvenți ai promoției curente.
Din cele 4502 posturi vacante 3354 de posturi/catedre vacante sunt în mediul urban, iar 1148 în mediul rural.
Cele mai „disponibile” discipline
Disciplinele cu cele mai multe locuri/catedre vacante sunt următoarele:
- educator/profesor pentru învățământ preșcolar în limba română - 1094 de locuri;
- învățători/profesori pentru învățământ primar ăn limba română - 882 de locuri;
- educație fizică și sport - 287 de locuri;
- muzică instrumentală - 274 de locuri.
Posturile cu concurență acerbă
Cea mai mare concurență este pentru următoarele discipline:
- Limba şi literatura română/pedagogia preşcolară şi metodica desfăşurării activităţilor instructiv-educative în grădiniţa de copii - 5.405 de candidați;
- Limba şi literatură română/elemente de pedagogie şcolară şi elemente de didactică generală aplicate disciplinelor din învăţământul primar - 4.176 de candidați;
- Limba și iteratura română - 2.753 de candidați;
- Educaţie fizică şi sport - 2.548 de candidați;
- Limba şi literatura engleză - 1.877 de candidați.
Metodologie de susținere a examenului
Pentru susţinerea probei scrise, candidaţii trebuie să fie prezenţi în sala de concurs cel mai devreme la ora 8,00 şi cel mai târziu la ora 9,00, înainte de comunicarea subiectelor. După primirea subiectelor, durata de redactare a lucrărilor este de patru ore, timp ce poate fi depăşit cu 1-2 ore doar în cazul candidaţilor cu anumite deficienţe.
Conform comunicatului de presă emis de Ministerul Educației Naționale:
În data de 26 iulie va avea loc repartizarea pe posturile didactice de predare vacante a cadrelor didactice titulare în învăţământul preuniversitar anterior înscrierii la concurs, care au participat la concursul naţional şi au obţinut minimum nota 7 (şapte) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială la clasă în profilul postului cu păstrarea statutului de cadru didactic titular.
Cadrul normativ care reglementează organizarea şi desfăşurarea concursului naţional de ocupare a posturilor/catedrelor didactice vacante/rezervate din învăţământul preuniversitar 2018, precum şi programele specifice pentru concurs sunt disponibile pe site-ul titularizare.edu.ro