I se spune "boala ascunsă", iar efectul ei este că împiedică femeile să devină mame! Majoritatea află de ce suferă, abia în momentul în care se străduiesc să rămână însărcinate şi văd că nu le reuşeşte. De multe ori, asta se întâmplă din cauză că au ignorat simptomele, ori s-au tratat de capul lor.
Lumea Ruxandrei s-a prăbuşit când avea numai 21 de ani. Durerile care nu o lăsau să se dea jos din pat au trimis-o la spital. Iniţial, i s-a pus un alt diagnostic. Ulterior, a aflat că suferă de endometrioză, o boală care - la momentul respectiv - era o mare necunoscută pentru majoritatea româncelor. Au trecut 10 ani de atunci, perioadă în care Ruxandra a sperat că medicina va evolua şi că se va găsi un tratament pentru boala de care suferă.
Ca ea mai sunt încă 500.000 de femei, doar în România. Endometrioza afectează 1 din 10 femei de vârstă reproductivă şi poate dura chiar şi 7 ani până când reuşesc să obţină un diagnostic real.
În România, una din patru familii nu are copiii din cauza infertilităţii. În multe cazuri, femeile nu au mers la medic deşi aveau menstruaţii dureroase. Au preferat să se diagnosticheze singure. Endometrioza mai este cunoscută şi sub numele de "boala ascunsă", pentru că nu se poate identifica nici măcar cu ajutorul ecografiilor. Aşa că doctorii fixează tratamentul, în primul rând, ȋn funcţie de vârsta femeii.