- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Tonul din conserve este larg contaminat cu mercur, o substanţă nocivă pentru sănătate, denunţă marţi într-un raport organizaţiile nonguvernamentale (ONG) de protecţia consumatorilor franceză Bloom şi europeană Foodwatch, care le cer comercianţilor şi puterilor publice ”să ia măsuri de urgenţă”, inclusiv o scădere a limitelor autorizate, relatează AFP, citat de news.ro.
„Bloom a selectat aleatoriu 148 de cutii de conserve în cinci ţări europene (Franţa, Germania, Anglia, Spania şi Italia) şi le-a testat la un laborator independent: 100% dintre cutii sunt contaminate cu mercur”, relevă ONG-ul în ancheta sa.
ONG-urile trag un semnal de alarmă în legtură cu coversvele de ton contaminate cu mercur
Asociaţia de apărarea mediului afirmă că peste o cutie din două depăşeşte limita maximă de mercur stabilită în cazul altor specii de peşte - de 0,3 mg/kg.
”Nivelurile maxime de mercur din ton în vigoare în prezent în Europa au fost stabilite în funţcie de nivelul contaminării constate a tonului şi nu în funcţie de pericolul pe care-l reprezintă mercurul pentru sănătatea omului, pentru a se asigura vânzarea a 95% din ton”, relevă Bloom.
Ele au fost stabilite la 1 mg/kg la ”peştele proaspăt” şi nu la produsul finit, în conservă.
”Acesta este motivul pentru care tonului, una dintre cele mai contaminate specii, i se atribuie o toleranţă maximă la mercur de trei ori mai mare decât a speciilor mai puţin contaminate”.
Cele două ONG-uri subliniază că ”niciun motiv sanitar nu justifică această diferenţă. Mercurul nu este mai puţin toxic dacă este ingerat cu ton, singura care contează este concentraţia de mercur a alimentului”.
Mercurul, extrem de toxic pentru sistemul nervos
Mercurul, prezent în depuneri atmosferice provenind de la centrale cu cărbune, este clasat de către Organizţaia Mondială a Sănătăţii (OMS) drept una dintre cele mai îngrijorătoare zece substanţe pentru sănătatea publică.
În ocean, mercurusl se amestecă cu bacterii şi se transformă în - metilmercur -, un derivat şi mai toxic.
”Mercurul elementar şi metilmercurul sunt toxice pentru sistemele nervoase (...). După expunere, pot fi observate tulburări neurologice şi comportamentale”, potrivit OMS.
În Franţa, marca Petit Navire este arătată cu degetul, în contextul în care pe cutii este afişat un conţinut de 3,9 mg/kg.
ONG-urile denunţă un ”adevărat scandal de sănătate publică” şi cer ”măsuri de urgenţă”.
Ele cer Comisiei Europene (CE) să se alinieze în privinţa nivelului maxim cel mai strict pe care l-a stabilit în cazul altor specii de peşte, de 0,3 mg/kg..
”Cerem ca puterile publice să consolideze reglementarea şi, fără să aştepte, ca distribuitorii să nu mai comercializeze decât produse sub pragul cel mai protector”, rezumă directoarea de campanii a Foodwatch, Camille Dorioz.
Ce se întâmplă cu ajutorul pentru încălzirea locuinţei în cazul pensionarilor cărora le-au crescut veniturile... Cum obții cele mai bune oferte de Black Friday 2024. Trucurile pe care comercianții nu vor să le știi...