Antena Căutare

Tradiții de Paște. Ce să faci în prima zi de Paște ca să îți meargă bine tot anul

Dupa Saptamana Patimilor, credincioșii sarbatoresc prima zi de Paşte, ziua Invierii Mantuitorului, o zi plina de tradiții și semnificații pentru credinciosi.

După Săptămâna Patimilor, credincioșii sărbătoresc prima zi de Paşte, ziua Învierii Mântuitorului, o zi plină de tradiții și semnificații pentru credincioși. Iată ce trebuie să faci în prima zi de Paște, ca să îți meargă bine tot anul.

Învierea lui Iisus Hristos simbolizează refacerea legăturii dintre fiinţa umană şi Creatorul său. Celebrarea ei în fiecare an duce la retrezirea aspiraţiei către îndumnezeire, la transfigurarea vieţii pământeşti într-o viaţă impregnată de prezenţa lui Dumnezeu. Salutul care se obişnuieşte cu această ocazie este tot o expresie a acestei bucurii: „Hristos a înviat! Adevărat, a înviat!”.

Tradiții și obiceiuri în prima zi de Paște

În prima zi de Paște, credincioșii trebuie să poarte hanine noi, să se spăle pe faţă cu apă neîncepută, ciocnească ouă sau să se scălde în apă curgătoare, fiind doar câteva dintre acestea.

Articolul continuă după reclamă

În duminica Paștelui, fetele şi flăcăii obişnuiesc în dimineaţa primei zile de Paşte, înainte de răsăritul soarelui şi fără să fie văzuţi de nimeni, să se scalde într-o apă curgătoare, pentru a fi iuţi, sprinteni, sănătoşi, harnici şi iubiţi.

Duminică dimineaţa, toţi membrii familiei să se spele pe faţă cu apă neîncepută, luată dintr-un izvor, în sensul în care curge, în care se pune un ou roşu şi un ban de argint: să fie sănătoşi şi cu faţa frumoasă, argintul simbolizând, de asemenea, şi noroc la bani.

Din primul ou ciocnit de Paște, este bine să mănânce toată familia pentru a fi mereu împreună. Oul trebuie spart, curăţat şi împărţit de către capul familiei. Potrivit tradiţiei, ouăle se ciocnesc în prima zi numai „cap cu cap”, în a doua zi, „cap cu dos”, iar în a treia zi „dos cu dos”.

Se mai spune că cei care ciocnesc ouă în ziua de Paşte se vor întâlni pe lumea cealaltă. Iar dacă oul pe care îl ciocniţi are două gălbenuşuri, e semn că vă veţi căsători curând.

Un alt obicei, în prima zi de Paşte, este ca, după ce s-au întors de la Înviere şi iau anafura, toţi ai casei să mănânce un ou roşu şi pască: să fie curaţi ca pasca şi sănătoşi ca oul.

A doua zi de Paște are alte ritualuri. Finii merg la naşi cu dar de colaci, un covor ţesut în casă şi un ulcior. Flăcăii merg la fete cu stropitul şi cu văluritul, iar o năframă albă pusă într-o prăjină se poartă în fruntea alaiului care merge din casă în casă şi face urări de Paşte.

sursa: ziarulunirea.ro, sursa foto: adevărul.ro

Profesorii de română au adunat perlele elevilor: „Poeții nici ei nu știu ce scriu, de aceea suntem întrebați «Ce a vrut ... Mama unuia dintre agresorii care au snopit în bătaie un bătrân: „Sunt o mamă eroină! Doar niste analfabeți îmi pot da mi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x