- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Toți angajații din România - precum și angajatorii - trebuie să achite obligațiile către stat pentru a dobândi calitatea de asigurat, astfel încât să beneficieze de toate drepturile oferite de legislația română în ceea ce privește securitatea socială.
Primele sisteme de securitate socială sunt asociate perioadei de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Potrivit Comisiei Europene, cetățenii din țările membre ale Uniunii Europene au dreptul de a primi anumite beneficii financiare atât în țara lor de origine, cât și în altă zonă din blocul comunitar.
Iată care sunt câteva dintre drepturile de securitate socială atribuite familiei în România:
1. Dreptul la concediu și indemnizație de maternitate
Femeile care devin mame în România au mai multe drepturi, printre care cel de a primi concediu maternal și indemnizație pentru maternitate.
Concediul maternal și indemnizația se acordă femeii însărcinate sau celei aflate în primele 63 de zile după naștere și însumează 126 de zile calendaristice.
Condițiile pentru ca o femeie să beneficieze de concediu și indemnizație de maternitate sunt următoarele: să aibă reședința legală în România, să locuiască împreună cu copilul pentru care solicită indemnizația și să fi contribuit timp de cel puțin 6 luni la sistemul de asigurări sociale în ultimele 12 luni dinaintea concediului de maternitate.
Indemnizația de maternitate este plătită mamei pentru o perioadă de 126 de zile calendaristice, timp în care ea se află în concediu. Este vorba despre 63 de zile de concediu înainte de naștere (concediu prenatal) și 63 de zile după nașterea copilului (concediu postnatal). Primele 42 de zile de concediu de după nașterea copilului sunt obligatorii. Restul de 84 de zile pot să nu fie luate dacă nu sunt considerate necesare de către mamă sau pot să fie luate mai devreme, înaintea nașterii sau mai târziu, după naștere. Indemnizația de maternitate reprezintă 85 % din media veniturilor lunare realizate de către mamă în ultimele șase luni dinainte de concediul de maternitate, informează Comisia Europeană.
2. Dreptul la alocație pentru copil
Alocația de stat se acordă copiilor cu vârsta de până la 18 ani care au reședința legală în România. De asemenea, persoanele mai mari de 18 ani și care urmează cursuri de învățământ liceal sau profesional beneficiază de alocație până la terminarea studiilor. Aceasta nu se acordă tinerilor care repetă anul școlar, cu excepția celor care fac acest lucru din motive de sănătate, dovedite cu certificat medical.
Pentru a putea beneficia de alocația de stat, copiii trebuie să aibă reședința legală în România și să urmeze cursurile unui liceu sau ale unei școli profesionale/ vocaționale (în cazul în care au peste 18 ani).
Alocația de stat pentru copii, care se acordă lunar, este calculată în funcție de indicatorul social de referință și de vârsta copilului. Anul acesta, indicatorul social de referință - stabilit periodic de Guvern - este în valoare de 500 de lei. Alocațiile sunt în valoare de 300 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau pâna la 3 ani, în cazul copiilor cu dizabilități și 150 de lei pentru copiii mai mari de 2 ani.
3. Dreptul la alocație pentru susținerea familiei
Alocația pentru susținerea familiei este o formă de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au în creștere și îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani. Aceasta este acordată pentru a completa veniturile familiale cu scopul asigurării unor condiții mai bune pentru creșterea, îngrijirea și educarea copiilor, precum și pentru încurajarea frecventării de către copii a unei forme de învățământ.
Pentru a putea beneficia de această formă de sprijin, o familie biparentală sau monoparentală trebuie sa îndeplinească mai multe condiții: să aibă reședința legală în România, să locuiască împreună cu copiii pe care îi au în întreținere, aceștia să urmeze o formă de învățământ fără întrerupere și să primească o notă la purtare de minimum opt, să aibă un venit net mediu pe membru de familie până la maximum 1,06 din indicatorul social de referință, respectiv 530 de lei.
Sursă foto: Evgeny Atamanenko/ Shutterstock
Răniţii de la Clubul Colectiv solicită ca statul să le asigure sprijin pe viaţă, prin plata tuturor tratamentelor necesa... Starea învățământului în România: 3 proiecte care sprijină educația copiilor defavorizați...