Antena Căutare

Un cunoscut medic, despre șansele să iei E.coli din Marea Neagră. Ce sfat le-a dat turiștilor care merg în vacanță la plajă

Doctorul Adrian Marinescu, director medical la Institutul „Matei Balş”, afirmă despre prezenţa bacteriilor E.Coli în apa mării că oamenii să fie liniştiţi şi să nu renunţe la concedii.

marea neagra plaja Galerie
Un cunoscut medic, despre șansele să iei E.coli din Marea Neagră. Ce sfat le-a dat turiștilor care merg în vacanță la plajă | Profimedia / Hepta

Mai bine mă gândesc că am un risc real să fac toxiinfecţie alimentară, spune medicul, el arătând că la Institutul Matei Balş s-a înregistrat o creştere cu cel puţin 50% în ultima lună a infecţiilor digestive, potrivit News.ro.

Citește și: Ce este E. coli, bacteria depistată în apele Mării Negre care a alertat autoritățile. De ce copiii pot fi cei mai afectați

Un cunoscut medic, despre șansele să iei E.coli din Marea Neagră. Ce sfat le-a dat turiștilor care merg în vacanță la plajă

”Oamenii ar trebui să fie liniştiţi, discutam în urmă cu câteva săptămâni despre holeră şi despre riscul ca din Ucraina să vină agentul patogen şi nu s-a întâmplat nimic, spuneam şi atunci că riscum este mic. (..) Mecanismul de funcţionare, calitatea apelor din Româînia înseamnă o monitorizare permanentă. Există nişte parametri”, a explicat medicul în emisiunea Proiect de ţară: România, de la un post TV.

Adrian Marinescu a ţinut să precizeze că ”apa de mare nu este potabilă”. ”Discutăm că în mod accidental venim în contact cu apa de mare, dar nu este o cantitate mare, nu se concentrează pentru a avea boala activă, care să producă probleme. În astfel de situaţii, monitorizarea va presupune un calendar mult mai clar, dar asta nu înseamnă că cetăţeanul îşi va pune problema că nu merge pe litoral, că nu îşi face vacanţa şi că are probleme cu îmbăierea”, a arătat el.

Potrivit medicului, ”microorganismele există peste tot, inclusiv în apă”. ”Dacă la un moment dat există o concentraţie mai mare nu înseamnă decât că este ceva episodic şi că la un moment dat când s-a făcut o măsurătoare este o concentraţie mai mare. Ca de aici să ne gândim că acea concentraţie mai mare va fi şi în apa de băut, că va duce la boala efectivă, este distanţă foarte mare. Vorbim de apa de mare, nu de o apă care să fie potabilă”, a mai spus el.

”Dacă tot vorbim de bacteri, facem infecţii digestive, alimentare, dacă mergem în vacanţă, mai important decât să mă gândesc că este o concentraţie în apa mării mai bine mă gândesc că am un risc real să fac toxiinfecţie alimentară, că persoanele vârstnice, copiii, sau cei cu boli cornice, pot ajunge la spital, fără nicio legătură cu apa de mare” a mai afirmat medicul.

Adrian Marinescu s-a referit şi la prudenţă şi ce reguli trebuie să respecte turiştii.

”Prevenţia este ceea ce am văzut în pandemie, poate ne-a ajutat, regulile de igienă care par un clişeu, spălarea mâinlor de câte ori e nevoie. (..) Contează de unde mănânc, de unde iau alimentele, de unde mă hidratez”, a explicat medidul.

El a precizat că riscul de a face toxiinfecţia alimentară în aceste zile de caniculă categoric există.

”Uitaţi-vă la frecvenţa toxiinfecţiilor, la Institutul Matei Balş avem o creştere cu cel puţin 50% în ultima lună a infecţiilor digestive, acest lucru trebuie luat în calcul”, a spus medicul.

Citește și: Cum ne dăm seama de diferența dintre răceală si gripă. Medicul infecționist Adrian Marinescu explică simptomele specifice

Bacteria Escherichia coli, detectată în cantităţi mai mari în apa mării, în Eforie Nord

Bacteria Escherichia coli, detectată în cantităţi mai mari în apa mării, în Eforie Nord, iar reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa au precizat că a fost vorba de un episod pasager, iar îmbăierea este permisă în zona respectivă, notează News.ro.

Astfel, probele recoltate din mare şi analizate de către specialiştii DSP Constanţa au arătat pentru data de 12 iulie, valori ridicate în apa mării din Eforie Nord, zona Belona, pentru bacteria Escherichia coli. Valorile erau de 1305 la 100 de ml, în condiţiile în care specialiştii au menţionat că o valoare de 250 reprezintă o calitate excelentă a apei de îmbăiere.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa, Tudorel Ene, a menţionat că a fost vorba despre un episod pasager, iar îmbăierea în zona respectivă este permisă.

“Discutăm despre un episod pasager, restul probelor prelevate din zonă arată o calitate a apei bună, astfel că îmbăierea este permisă. Monitorizarea calităţii apei se regăseşte pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa”, a declarat Tudorel Ene.

Trupa Coldplay vine în România pentru prima dată. Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale... Cât câștigă angajații localurilor din Mamaia de Nord. Câte ore se lucrează, de fapt...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x