Primarul Capitalei Gabriela Firea propune ca municipalitatea să ofere ajutoare financiare pentru femeile însărcinate, pentru ca acestea să îşi facă toate analizele necesare în timpul sarcinii, un proiect de hotărâre urmând să fie dezbătut şi votat săptămâna viitoare în şedinţa de Consiliu General.
Edilul mai vrea şi decontarea completă a tratamentului de fertilizare în vitro pentru femeile care nu pot face copii, plata acestora urmând să fie asigurată din bugetul Primăriei Capitalei. Şi acest proiect va fi dezbătut în următoarea şedinţă CGMB, scrie news.ro.
"Săptămâna viitoare vor fi dezbateri pe două proiecte din domeniul sănătăţii pe care le propun şi sper să obţin susţinerea Consiliului General. Unul se referă la un sprijin acordat de Primăria Capitalei pentru doamnele care sunt însărcinate, pentru că s-a dovedit statistic în întreaga ţară şi în Bucureşti că multe femei nu au bani şi nici nu sunt sprijinite să îşi facă toate analizele necesare în timpul sarcinii şi de aceea ajung cu sarcina într-o lună destul de dezvoltată şi prea târziu află ce probleme au. Vom oferi un sprijin financiar în acest sens", a anunţat joi primarul Capitalei.
Cel de-al doilea proiect de hotărâre care ar urma să fie dezbătut în şedinţa Consiliului General se referă la plata integrală din bugetul municipalităţi a programului de fertilizare în vitro pentru femeile care nu pot avea copii.
"Femeile din Bucureşti care au indicaţie de la medicul specialist să urmeze un astfel de program de fertilizare în vitro vor fi sprijinte de către primărie, achitând pachetul complet de servicii medicale, inclusiv tratamentul iniţial. Sperăm ca în acest fel să aducem şi noi o contribuţie, un sprijin la faptul că într-adevăr natalitatea este în regres şi avem un spor negativ atât în Capitală, cât şi în întreaga ţară", a spus Firea.
Ea şi-a argumentat propunerea prin faptul că există foarte multe cupluri care nu pot avea copii, iar CNAS oferă un număr mic de tratamente gratuite. Primarul a vorbit despre o „bătălie" pentru obţinerea acestei subvenţii.
"Sunt foarte multe cupluri infertile care au nevoie de sprijin, pentru că prin decontările de la Casa Naţională de Sănătate se acordă un număr de tratamente dintr-un program naţional. Dar niciodată acest număr nu ajunge, nu este suficient şi putem afirma deja că este o bătălie, o competiţie pentru a obţine această subvenţie de la stat pentru un program de fertilizare", a explicat Gabriela Firea.