Antena Căutare

Medicii din Timisoara i-au salvat viata unui tanar, dupa ce i-au montat un plaman artificial

Un tanar de doar 22 de ani care suferea de o afectiune grava la plamani are o noua sansa la viata, datorita unei tehnici medicale revolutionare. Medicii de la Spitalul Judetean din Timisoara i-au montat cu succes un plaman artificial. Dispozitivul poate suplini functia ambilor plamani, timp de o luna.

Dispozitivul functioneaza foarte simplu: sangele intra din artera in dispozitiv, care este conectat la oxigen. Printr-o membrana, oxigenul intra in sange si dioxidul de carbon iese din sange. Astfel, este suplinita functia plamanului. De aici, denumirea de plaman artificial.

Intregul dispozitiv datator de viata incape intr-o cutie de doar 15 centimetri. Va functiona timp de o luna de zile in organismul pacientului.

“In perioada in care avem acest dispozitiv, ne permitem sa ventilam mult mai bland plamanii, dandu-le posibilitatea sa se vindece mult mai bine decat daca n-ar fi pe aparat”, a explicat prof. dr. Dorel Sandesc, sef de sectie ATI Spitalul Judetean Timisoara.

Tanarul de 22 de ani din Petrosani s-a internat in spital cu probleme de respiratie. Medicii au crezut ca are gripa porcina, insa rezultatul analizelor trimise la Institutul Cantacuzino din Bucuresti a infirmat diagnosticul initial. Investigatiile au aratat ca pacientul suferea de insuficienta respiratorie acuta severa.

A fost adus la spital in stare grava, cu o infectie pulmonara severa. Medicii si-au dat seama ca daca nu interveneau rapid, pacientul lor ar fi murit. Organismul nu rezista mai mult de cateva minute fara oxigen, asa ca au incercat o tehnica de ultima generatie, putin folosita la noi: un plaman artificial. Si rezultatele s-au vazut imediat.

“Cu acest tip de ventilatie, dam o sansa pacientului sa lupte mai multe zile pentru viata lui si riscul aparitiei unor complicatii e mult mai mic”, explica dr. Ciprian Bogdan, manager Spitalul Judetean Timisoara.

Medicii sunt optimisti acum si spera ca intr-o luna, pacientul va putea sa respire din nou singur si va putea sa se intoarca acasa.

Gorj: Un elev a pulverizat spray iritant cu ardei iute in clasa, pentru ca profesoara i-a certat prietenul... Oferte speciale de Valentine's Day: cat costa un pachet de infrumusetare la salon, pentru Ziua Indragostitilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x