Pe cât de necesar le este gospodinelor, pe atât de periculos poate deveni atunci când este deversat în locuri nepotrivite. Vorbim aici despre uleiul alimentar, care poate provoca daune majore, atunci când ajunge în apă.
Puțină lume știe că o simplă picătură de ulei folosit deja poate polua o tonă de apă, iar exemplele pot continua la nesfârșit. Un litru din același lichid de proveniență poate „infesta” un milion de litri de apă, ceea ce este cu adevărat dramatic.
În ultima vreme au apărut firme care se ocupă de colectarea uleiului uzat, tocmai pentru a stopa un dezastru. În România, cetățenii pot duce uleiul uzat în mai multe puncte de colectare, unele oferind și recompense pentru cei care dau dovadă de spirit civic și se gândesc la protejarea mediului înconjurător.
Cei care intenționează să ducă uleiul folosit în astfel de centre, trebuie să știe că lichidul va fi predat în condiții bune. Mai exact, va fi predat în PET-uri transparente și este nevoie ca înainte de a ajunge în centre să fie strecurat pentru a nu conține resturi alimentare. Altfel, uleiul alimentar nu poate fi reciclat.
SERVICII DE COLECTARE A ULEIULUI FOLOSIT
Unul dintre cele mai cunoscute centre din România este „Uleiosul”. Colectarea se face în mod gratuit atunci când vine vorba de cele șase sectoare ale Capitalei, iar pentru te număra printre cei care pot preda aici, trebuie să oferi minimum 4 litri de ulei uzat.
Mult mai interesante pentru cetățenii, care vor să ducă uleiul în astfel de centre, sunt cele care oferă și mici recompense. Stațiile Sigurec din parcările Carrefour oferă 0.50 de bani sub formă de voucher, pentru orice litru de ulei alimentar oferit spre reciclare. Bonul valoric respectiv poate fi folosit la reduceri pentru cumpărături şi concursuri Sigurec.
În fine, benzinăriile Mol mai oferă servicii de colectare, iar pentru uleiul trimis la reciclat, românii pot primi diferite cadouri.