- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Unul din cinci romani insa a citit o carte in urma cu mai mult de un an, 2% citesc doar carti pentru scoala sau facultate, iar 22% recunosc ca nu citesc deloc.
Femeile domina varfurile de tendinte, astfel ca ele sunt cele mai prezente atat in topul celor care nu citesc deloc carti (22,3% femei fata de 21,9% barbati), dar si in cel al subiectilor care au citit o carte in ultima saptamana (26% femei fata de 19,5% barbati).
In ultima saptamana au citit o carte cu precadere subiectii cu varste intre 36 si 65 de ani, dar si cei care locuiesc in mediul urban.
Aproape jumatate dintre cititorii de carte reusesc sa finalizeze lectura unei carti in cateva zile (42%), alti 23% sustin ca citesc o carte in cateva saptamani, 6% au nevoie de mai multe saptamani, insa 3% spun ca le sunt necesare doar cateva ore.
Cei mai rapizi cititori sunt locuitorii din Moldova (5,9% spun ca citesc o carte in cateva ore fata de doar 2,5% ardelenii si banatenii sau 2,2% locuitorii din sudul tarii). Si cei care au pregatire scolara mai ridicata (3,5% respondentii care au finalizat colegiu, studii universitare sau post-universitare) reusesc sa citeasca mai rapid o carte decat altii cu scolaritate mai scazuta.
Pentru aproape o treime dintre respondenti (27%), ultima carte citita este un roman al unui autor strain. Alte tipuri de carti citite sunt: roman scris de un autor roman (13%), carti religioase (10%), carti profesionale (10%), toate celelalte tipuri de carti mentionate adunand mai putin de 4% din optiuni.
Cat privesc preferintele de lectura, cei chestionati declara ca prefera sa citeasca romane in general (23%), romane politiste (12%), romane de dragoste (10%), carti de istorie (9%), carti de specialitate (7%) sau carti religioase (6%).
Mihai Eminescu ramane scriitorul preferat de respondenti (10%). Eminescu este urmat in top cinci de Alexandre Dumas (7%), Mihail Sadoveanu (6), Marin Preda (4%) si Ion Creanga (3%). 9% dintre respondenti sustin ca nu au un scriitor preferat, procentul coincide de altfel cu cel al respondentilor care nu au nicio carte preferata. 19% dintre intervevati nu isi amintesc sau nu stiu numele unui scriitor preferat.
Mihai Eminescu este indicat drept scriitor preferat mai mult de respondentii cu varsta intre 51 si 65 de ani si de cei care au ca pregatire scolara cel mult gimnaziul.
Alexandre Dumas este preferat de generatia 36-50 de ani, de cei care au liceul/scoala profesionala si locuiesc in Transilvania+Banat.Cei cu varsta intre 51 si 65 de ani, cei care locuiesc in Moldova si au liceul sau scoala profesionala il prefera pe Mihai Sadoveanu.
Marin Preda este preferat de respondentii de peste 65 de ani, de cei care locuiesc in zona de Sud a tarii. Pe Ion Creanga il prefera cei fara scoala sau cu cel mult gimnaziu si care locuiesc in Moldova.
Sursa: Jurnalul National
Foto: guardian.co.uk
Profesorii care cer bani pentru BAC, sanctionati penal... Ca in Evul Mediu: Pacientii Spitalului Judetean Sibiu, legati de pat...