Antena Căutare

Va sunt respectate drepturile la locul de munca?

Decesul tinerei de 34 de ani din cauza muncii suplimentare epuizante readuce in prim plan drepturile angajatului, stabilite prin Codul Muncii si prin Contractele colective de munca, la nivel national sau de ramura. Angajatorul dvs. va respecta aceste drepturi minime?

Principalele drepturi ale angajatului, prevazute de Contractul colectiv de munca la nivel national:

-Dreptul angajatului de a beneficia de o durata normala a timpului de munca de 8 ore pe zi sau 40 de ore pe saptamana, cu drept de negociere a programului saptamanal de la 36 pana la 44 de ore, cu conditia ca media lunara sa nu fie mai mare de 40 de ore pe saptamana, iar programul stabilit sa fie anuntat cu o saptamana inainte. In aceste conditii, durata timpului de munca zilnic nu poate depasi 10 ore (Art.10)

1. Dreptul angajatului de a beneficia de compensare cu timp liber corespunzator orelor suplimentare lucrate sau de a fi platit la sfarsitul lunii cu un spor, in situatia in care nu s-au putut compensa cu timp liber, orele suplimentare lucrate (Art. 15)

2. Dreptul angajatilor de a beneficia de sporurile minime dupa cum urmeaza (Art.40):
-10% din salariul de baza pentru conditii de munca grele, periculoase sau penibile;
-10% din salariul minim negociat la nivel de unitate pentru conditii nocive de munca;
-100 % din salariul de baza pentru orele suplimentare si pentru orele lucrate in zilele libere si in zilele de sarbatori legale, pana la 120 de ore /salariat /an. Ceea ce depaseste 120 ore /salariat /an se plateste cu un spor de 50% din salariul de baza;
-5% din salariul de baza pentru vechimea in munca de minimum 3 ani si maximum 25% din salariul de baza la o vechime de peste 20 ani;
-25% din salariul de baza pentru lucru in timpul noptii;
-50% din salariul de baza pentru executarea unei alte functii.


3. Dreptul salariatului de a beneficia in fiecare saptamana de 2 zile consecutive de repaus saptamanal care se acorda , de regula, sambata si duminica (Art. 52, alin. 1 si 2)


4. Dreptul fiecarui salariat de a beneficia de repaus pentru servirea mesei, ce nu poate fi mai mic de 15 minute . Repausul pentru servirea mesei cu o durata de 15 minute se include in programul de lucru (Art. 54)


5. Salariatii au dreptul in fiecare an calendaristic la un concediu de odihna platit de minimum 21 de zile lucratoare (fac exceptie salariatii care au varsta sub 18 ani si care beneficiaza de un concediu de lucru platit de 24 zile lucratoare) (Art. 56, alin. 1 si 2)


6. Dreptul salariatelor de a beneficia inafara concediului platit pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 2 ani, si de un concediu fara plata de un an, perioada in care salariatei nu i se va putea desface contractul de munca, iar pe postul sau nu va putea fi angajata alta persoana, decat cu contract de munca pe o perioada determinata. (Art. 62, alin.1 si 2)

Razvan Scaesteanu

Campania agricola de primavara, ingreunata de scumpirea motorinei... Update // Cazul tinerei in coma din cauza muncii epuizante: Fata a murit!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x