Veste excelentă pentru români după ce Guvernul a anunțat că intenționează să acorde un ajutor social prin care, deși lucrează doar patru ore, persoanele în cauză să primească salariul pentru norma întreagă! Care sunt condițiile și ce presupune schimbarea?
Noul proiect de lege arată că se intenționează ca persoanele care au în grijă pensionari și vârstnici să poată lucra jumătate de normă, dar să primeasc în schimb normă întreagă, adică un salariu pentru normă întreagă.
Salariații care au în îngrijire o persoană vârstnică dependentă, membru de familie, au posibilitatea legală de a lucra în baza unui program redus. Mai exact, aceste persoane pot munci la angajator cu jumătate de normă, cealaltă jumătate de normă fiind plătită de autoritățile locale pentru ca angajatul să se poată bucura de un salariu pentru normă întreagă.
Concret, jumătate de normă este plătită de angajator, iar cealaltă jumătate de normă - de autoritățile locale. „Soțul și rudele care au în îngrijire o persoană vârstnică dependentă pot beneficia de program lunar redus de lucru, de o jumătate de normă, cu suportarea drepturilor salariale pentru cealaltă jumătate de normă din bugetul local, corespunzător salariului brut lunar al îngrijitorului la domiciliu, potrivit Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare. Timpul cât soțul și rudele au fost încadrate în aceste condiții se consideră, la calculul vechimii în muncă, timp lucrat cu normă întreagă”, este explicat în lege.
Practic, de această facilitate se pot bucura doar persoanele care lucrează în baza unui contract individual de muncă, așa cum a clarificat mai demult, la solicitarea avocatnet.ro, Ministerul Muncii. Astfel, înainte de toate, angajatorul trebuie să fie de acord cu cererea salariatului de a modifica durata normală de timpului de muncă (dacă este cazul).
Ninsorile se întorc de săptămâna viitoare! După episodul de ger, urmează zile cu temperaturi de până la zece grade... Curs valutar, 25 ianuarie. Cel mai mic dolar din ultimii 4 ani. Ce se întâmplă cu euro...