- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
O vorbă din bătrâni spune că „gospodarul înţelept îşi face iarna car şi vara sanie”. Ar fi prematur ca românii de la sate să-și achiziționeze încă de pe acum, în toiul verii, lemne de foc, însă măsura nu ar fi una exagerată.
Se pare că prețul acestor consumabile va exploda de-a dreptul în pragul iernii. Regia Națională a Pădurilor-Romsilva anunță că poate exista un blocaj pe piața lemnului. Acesta ar conduce la imposibilitatea asigurării lemnelor de foc pentru populație, dar și la majorarea prețului acestora. Asta pentru că există cerere mare, dar ofertă mică.
Blocaj creat de lege
Conform unui comunicat de presă al ROMSILVA, blocajul este posibil din cauza aplicării articolului 59 din Codul Silvic. Potrivit acestuia, ROMSILVA trebuie să efectueze lucrări silvice de îngrijire a pădurilor în regie proprie, prin mijloace proprii sau prin contracte de prestări servicii, la o cotă majorată, din care ar rezulta un volum exploatat de aproximativ 4,3 milioane de metri cubi din pădurile proprietatea publică a statului, aflate în administrare.
ROMSILVA susține că a crescut cu 16% volumul rezultat din lucrări silvice efectuate prin mijloace proprii și cu 632% prin intermediul prestarii de servicii. Cu toate acestea, volumul de lemn exploatat introdus pe piață a scăzut in primele patru luni ale anului cu 150 de mii de metri cubi față de perioada similară a anului trecut.
Prețul lemnelor de foc ar putea crește
Conform conducerii Romsilva, în lipsa unor măsuri legislative imediate, în pădurile proprietate publica a statului ar putea rămâne neexploatat, un volum de 2 milioane de metri cubi de lemn. Acest fapt va avea efecte negative asupra asigurării masei lemnoase necesare pentru încălzirea populației, dar și în industria de prelucrare a lemnului.
”Prin scăderea volumului de masă lemnoasă pus pe piață, pot interveni majorări de prețuri, din cauza cererii mari și a ofertei scăzute”, informează ROMSILVA.
Un alt efect negativ va fi acela că nu vor putea fi efectuate lucrarile de îngrijire conform planurilor anuale. Acest fapt ar putea conduce la ”degradarea pădurilor, diminuarea speciilor valoroase în pădurile de stat, deprecierea lemnului provenit din doborâturi de vânt și extinderea bolilor și dăunatorilor în pădurile din jur„.
ROMSILVA cere renunțarea la obligativitatea efectuării lucrărilor silvice doar prin forțe proprii sau prin prestări silvice.
Se întâmplă în România! Caz șocant: vaci împușcate pe un fond de vânătoare. Fermier: „Mai bine mă împușcau pe mine decât... 25 de copii au rămas pe drumuri, după ce casa în care locuiau a luat foc! Stăteau înghesuiți în adevărate cutii de chibr...