Se știe că roșiile din Matca, localitatea situată în județul Galați, sunt unele dintre cele mai bune care provin de la producător, însă nu cu mult timp în urmă prețul lor era usturător. În urmă cu două luni 1 kg costa între 14 și 17 RON, acum însă este un preț mai mic.
Cât au ajuns să coste vestitele roșii din Matca. Din acestă localitatea pleacă cea mai mare și mai gustoasă producție de legume
Un legumicultor pe nume Sorin Dragomir, din localitatea Matca, spune că principala sa sursă de venit sunt legumele. An de an produce cantități uriașe și le vinde mai departe atât celor care vor să facă la rândul lor comerț, cât și oamenilor care cumpără pentru propriile gospodării. În ultimele zile prețurile la roșii au scăzut cu mult în piața din localitatea Matca.
Citește și; Roșii umplute cu carne și orez. Rețetă pentru un prânz delicios, de vară
„Nu se mai caută, deoarece e piața plină. Sunt foarte multe roșii. Se vând cu 50 de bani, 80 de bani și un leu kilogramul. Nu sunt nici cumpărători acum. La început au venit tiruri din Moldova, Ucraina, acum nu mai sunt. Ca să scăpăm de ele, să nu se strice marfa, vindem cu 10 lei baxul de 23 de kilograme”, a spus Sorin Dragomir, potrivit România TV.
Acum, kilogramul de roșii costă cu 1 RON sau cu 50 de bani mai puțin. Motivul ar fi că nu se mai caută atât de mult și ar ieși în pierdere. Legumicultorul Sorin Dragomir spune că piața este plină de roșii aduse din toate colțurile și oamenii nu mai sunt dispuși să plătească în plus pentru calitate, ci cumpără ce găsesc mai ieftin.
Acesta spune că se vând chiar și cu 50 de bani kilogramul. El subliniază că singura soluție să scape de roșii și să nu se strice marfa este să le vândă cu 10 RON baxul de 23 de kg. Demn de menționat este faptul că roșiile, de cele mai multe ori, pleacă cu un preț extrem de mic de la producător și ajung în piețe să se vândă chiar și cu 6 RON mai mult. Prețul crește cu circa 6 sau 10 ori mai mult.
Citește și: Cât a ajuns să coste porumbul pe litoralul românesc în 2023. Cum sunt prețurile față de alți ani
Pentru oameni ar fi mai avantajoși să cumpere direct de la producător pentru că prin intermediari prețul crește, dar cu toate acestea legumicultorii spun că fără ajutorul intermediarilor ar risca să rămână cu marfa în propriile gospodării.
Legumicultorii din Matca spun că le-ar fi de mare ajutor dacă în comună ar exista un centru de colectare cu o temperatură controlată, astfel încât marfa să ajungă la oameni într-o stare bună, mai ales că de la ei ajunge în piețe și ulterior din piețe la oameni.
Este bine știut faptul că localitatea Matca din județul Galați este cel mai mare bazin legumicol din țară care are peste 4.000 de producători 1000 ha de solarii și 2..000 de hectare de culturi în câmp. De aici pleacă cea mai mare producție de legume în plin sezon, însă pentru a putea ajuta producătorii locali este nevoie de implicare și iată că ei sunt nevoiți să-și ajusteze prețurile pentru a nu se uita la marfă cum se strică.
Citește și: Cât consumă un aparat de aer condiționat. La ce să te aștepți când vine factura la energie
Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro
Cum va fi vremea până la sfârșitul lunii iulie 2023. Estimarea meteorologilor pentru luna lui cuptor... Diana, o fată olimpică din Buzău care vindea roșii la piață, a fost admisă la Medicină. Povestea ei a impresionat pe toa...