Antena Căutare

Vezi avantajele si dezavantajele aderarii Romaniei la spatiul Schengen!

Marian Tutilescu, secretar de stat in MAI, explica avantajele si dezavantajele aderarii Romaniei la spatiul Schengen la 27 martie 2011.

Doar cateva luni ne mai despart de mult visata aderare a tarii noastre la spatiul Schengen. Mai multa libertate de miscare, fara cozi la vama, fara controale la frontiera... Vor disparea granitele cu Ungaria si Bulgaria, iar Romania va deveni a doua granita externa a spatiului, ca marime, dupa Finlanda. Teoretic.

Practic, raportul nefavorabil pe Justitie si controversata problema a romilor reprezinta doua dintre bilele negre ale tarii noastre.

"Desi, din punct de vedere tehnic, Romania este foarte bine pregatita, intreg procesul se finalizeaza printr-un vot in Consiliul pe Justitie Afaceri Interne", a declarat intr-un interviu pentru Jurnalul National Marian Tutilescu, seful Departamentului Schengen din cadrul MAI.

● Intrebare (I): Domnule Tutilescu, in ultima perioada s-a tot vorbit despre aderarea Romaniei la acest spatiu Schengen. Definiti, va rog, ca sa inteleaga tot omul la ce se refera aceasta notiune de spatiu Schengen si ce presupune el.
● Marian Tutilescu (R): Cand spunem spatiul Schengen, spunem un acord incheiat intre state membre ale Uniunii Europene, 25 la numar pana in prezent, prin care au convenit sa introduca o serie de masuri compensatorii pentru imbunatatirea cooperarii politienesti. Principalul beneficiu al tarilor membre Schengen este ridicarea controlului la granitele interne.

● I: Ce beneficii sunt pentru mine ca si cetatean? Cu ce ma avantajeaza pe mine aderarea Romaniei la acest spatiu?
● R: Principalul beneficiu il reprezinta libertatea de miscare, libertatea alegerii unui loc de munca in oricare din tarile Uniunii Europene. Pe de alta parte, ridicarea controlului si uniunea vamala care exista in cadrul Uniunii Europene si implicit acordului Schengen permit o libera circulatie a marfurilor si capitalurilor. Asta inseamna faptul ca in interiorul UE nu se platesc taxe vamale, prin urmare pot circula marfurile in conditiile stabilite.

● I: Sa intelegem ca spatiul Schengen inseamna libertate fara limite, fara conditii? Adica, pe principiul ma duc cand vreau, stau cat vreau?
● R: Acest lucru le permite tuturor cetatenilor libertate totala de miscare, sigur, respectand insa regulile de sedere potrivit Directivei 38/2004 pe teritoriul UE. Principala reglementare este ca orice cetatean membru poate sta timp de 90 de zile pe teritoriul altui membru fara un loc de munca sau conditii de intretinere. Sigur, dupa depasirea acestora, trebuie sa aiba certitudinea unui loc de munca sau asigurare sociala pentru a nu constitui o povara pentru sistemul social al statului respectiv. Exista si o limita, ca sa fim intelesi, cata vreme cetateanul respectiv nu reprezinta o amenintare pentru ordinea publica a statului respectiv. Cu alte cuvinte, daca reprezinta, el poate fi returnat. Dar aceasta amenintare nu se prezuma, ci se dovedeste.

● I: Ati vorbit despre desfiintarea granitelor la frontierele interne, desfiintarea controlului si o mai mare libertate de miscare. Vor creste infractiunile? Presupun ca nu vor calatori numai oameni cinstiti...
● R: Sigur ca, derivat din aceasta libertate de miscare, este de presupus ca nu doar cetatenii cinstiti au libertate de miscare, ci si raufacatorii. De aceea, acordul a introdus in acest spatiu definit ca un spatiu de securitate, libertate si justitie niste masuri compensatorii. Prima si cea mai importanta: intarirea securitatii externe, intarirea granitelor externe ale UE, a doua - imbunatatirea cooperarii politienesti, si cea de-a treia - recunoasterea hotararilor judecatoresti indeosebi in domeniul penal in acest spatiu. In ceea ce priveste strict masurile compensatorii privind securizarea frontierei, trebuie sa va spun ca Romania se pregateste intens pentru a deveni frontiera externa a spatiului Schengen. Ca sa va explic, aceasta frontiera externa inseamna 2.070 km, o lungime considerabila, este a doua dupa frontiera dintre Finlanda si Rusia, care are 2.200 km.

● I: Ce investitii s-au facut si de unde provin acesti bani?
● R: ...

CITESTE tot interviul in Jurnalul National!

VIDEO! Iasi: cele sfinte vs. cele lumesti... Guvernul taie banii handicapatilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x