Antena Căutare

Vezi cat cheltuie in medie o familie pentru inceput de an scolar!

Parintii au scos din buzunar intre 190 si 800 de lei pentru acest eveniment. Noul an scolar care incepe astazi, intr-o zi de 13, este structurat pe 36 de saptamani de cursuri, insumand 177 de zile lucratoare, cu patru mai multe decat in anii scolari precedenti. Evenimentul este marcat insa de o serie de neajunsuri, care „invenineaza” atmosfera in randul cadrelor didactice afectate din plin de concedieri, norme reduse si salarii scazute.



Costurile pentru cls. I, intre 75 si 450 de lei

Reluarea anului scolar este privita insa cu reticenta de foarte multi parinti, acest lucru fiind considerat chiar un lux, mai ales de cei cu doi sau mai multi copii de scoala. Pretul platit de fiecare familie implicata direct in acest eveniment caracteristic inceputului de toamna ajunge in medie la 700-800 de lei/elev. In intampinarea familiilor al caror venit mediu net lunar, pe membru de familie, realizat in luna iulie, este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe tara (600 lei), Ministerul Educatiei a emis un ordin care prevede acordarea unor pachete cu rechizite scolare in valoare de cate 25 de lei pentru elevii din invatamantul primar si cate 30 de lei pentru invatamantul gimnazial.

In Bucuresti ar urma sa primeasca pachete cu rechizite 2.955 de elevi, suma totala alocata fiind de aproape 75.000 de lei. Parintii ai caror copii nu vor beneficia de pe urma acestui program pot cumpara, in functie de venituri, rechizitele aferente noului an scolar, ofertele de pe piata fiind din cele mai variate. Astfel, pentru clasa intai, un parinte a scos din buzunar intre 75 de lei si 450 de lei, in functie de posibilitatea fiecaruia. Pentru clasele a II, a III-a si a IV-a, pachetul de rechizite se scumpeste cu aproape 20-30 de lei, suma alocata fiind de aproximativ 500 de lei.

Pe langa acest pachet de baza, copiii vor mai avea nevoie la clasa si de o serie de materiale auxiliare, aici intrand caiete tipizate, culegeri, antologii, dictionare, indreptare, atlase, in functie de indicatiile cadrelor didactice, pretul acestora osciland de la 30 de lei pana la 150 de lei. Exista insa si posibilitatea ca parintii sa cumpere inclusiv manualele scolare, fie din cauza faptului ca unitatile de invatamant nu dispun de un numar suficient, fie pentru ca fondul existent acestora este grav deteriorat. Pretul acestora variaza de la o clasa la alta. La clasa I vorbim de o medie de 80 lei, iar la clasa a IV-a se poate ajunge la o medie de 150 de lei, suma crescand progresiv spre gimnaziu si liceu.

Una peste alta, asigurarea integrala a celor necesare noului an scolar implica, asadar, costuri ce pornesc de la minimum 190-200 de lei pana la 800 de lei pentru un elev, totul in functie de bugetul fiecarei familii.

citeste tot articolul in Financiarul.com

Virusul West Nile a mai facut o victima in Romania. Bilantul a ajuns la 3 morti... Prima zi de scoala a inceput cu protestul dascalior...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x