- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Costurile pentru cls. I, intre 75 si 450 de lei
Reluarea anului scolar este privita insa cu reticenta de foarte multi parinti, acest lucru fiind considerat chiar un lux, mai ales de cei cu doi sau mai multi copii de scoala. Pretul platit de fiecare familie implicata direct in acest eveniment caracteristic inceputului de toamna ajunge in medie la 700-800 de lei/elev. In intampinarea familiilor al caror venit mediu net lunar, pe membru de familie, realizat in luna iulie, este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe tara (600 lei), Ministerul Educatiei a emis un ordin care prevede acordarea unor pachete cu rechizite scolare in valoare de cate 25 de lei pentru elevii din invatamantul primar si cate 30 de lei pentru invatamantul gimnazial.
In Bucuresti ar urma sa primeasca pachete cu rechizite 2.955 de elevi, suma totala alocata fiind de aproape 75.000 de lei. Parintii ai caror copii nu vor beneficia de pe urma acestui program pot cumpara, in functie de venituri, rechizitele aferente noului an scolar, ofertele de pe piata fiind din cele mai variate. Astfel, pentru clasa intai, un parinte a scos din buzunar intre 75 de lei si 450 de lei, in functie de posibilitatea fiecaruia. Pentru clasele a II, a III-a si a IV-a, pachetul de rechizite se scumpeste cu aproape 20-30 de lei, suma alocata fiind de aproximativ 500 de lei.
Pe langa acest pachet de baza, copiii vor mai avea nevoie la clasa si de o serie de materiale auxiliare, aici intrand caiete tipizate, culegeri, antologii, dictionare, indreptare, atlase, in functie de indicatiile cadrelor didactice, pretul acestora osciland de la 30 de lei pana la 150 de lei. Exista insa si posibilitatea ca parintii sa cumpere inclusiv manualele scolare, fie din cauza faptului ca unitatile de invatamant nu dispun de un numar suficient, fie pentru ca fondul existent acestora este grav deteriorat. Pretul acestora variaza de la o clasa la alta. La clasa I vorbim de o medie de 80 lei, iar la clasa a IV-a se poate ajunge la o medie de 150 de lei, suma crescand progresiv spre gimnaziu si liceu.
Una peste alta, asigurarea integrala a celor necesare noului an scolar implica, asadar, costuri ce pornesc de la minimum 190-200 de lei pana la 800 de lei pentru un elev, totul in functie de bugetul fiecarei familii.
citeste tot articolul in Financiarul.com