Antena Căutare

Vezi ce presupune noul sistem de compensare al medicamentelor!

Noul mod de compensare a medicamentelor sperie pe toata lumea, de la pacienti la medici. De la 1 iulie sistemul pus la punct in doi timpi si trei miscari va intra in vigoare, si toata lumea se intreaba cum si, mai ales, daca va functiona. Iata ce presupune exact noul sistem.


"Daca se va implementa sistemul, prin referentierea genericelor intre ele si la nivelul unora descoprite cu multi ani inainte, evident ca statul va plati mai putin si, desi pretul ramane la cel mai mic nivel din Europa, totusi pacientul va trebui sa plateasca diferenta pe care nu o mai plateste statul", spune Sorin Popescu, membru al Asociatiei Romane a Producatorilor si Importatorilor de Medicamente.

Producatorii de medicamente originale au venit imediat cu estimari sumbre. Ei spun ca numai pentru tratarea bolilor de inima am putea plati cu 22% mai mult, daca luam TERTENSIF, cu 157% in plus daca ni se prescrie TRITACE sau chiar de 429% mai mult daca luam METOPROLOL. Productarii de originale se tem ca sistemul s-ar putea aplica si la tratamentele care pana acum erau gratuite.

Noul sistem va incuraja consumul de medicamente generice, spun reprezentatii Casei de Asigurari. Si astfel banii vor ajunge pentru mai multi bolnavi. Asa cum se intampla si in strainatate. Iar producatorii romani par sa fie multumiti pentru ca in ultimii ani consumul de medicamente ieftine a scazut vertiginos.

Noul sistem functioneaza in Olanda de multi ani. Numai ca nu a fost pus in practica in doar o luna de zile. De aceea, pacientii sunt speriati de ce ii asteapta. Daca au avut motive sa se teama se va vedea pe 1 iulie. Atunci cand vor merge in farmacii cu retetele. Daca vor plati mai mult au dreptul sa ceara socoteala autoritatilor.

Dan Diaconescu si Doru Parv au fost retinuti pentru 24 de ore... VIDEO! Primarul Ion Mot explica cum a fost santajat de Dan Diaconescu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x