- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Vladimir Ghika a fost inițiatorul activităților caritabile în țara noastră. Monseniorul Vladimir Ghika a fost un om de caritate și preot catholic roman, fiind ultimul principe al Moldovei și nepotul lui Grigore Alexandru Ghica. Acesta a fost botezat orthodox în 1874 și în 1902 decide să treacă la catolicism. Deși a studiat ani buni în Franța și Italia, absolvind două facultăți, acesta dorește să devină preot.
Despre Vladimir Ghika
Cu toate Papa Pius al X-lea îl sfătuiește să renunțe măcar temporar la idee, iar Ghika devine unul dintre pionierii apostlatului laical. După ce face numeroase acte de caritate în câteva dintre marile orașe ale lumii, Vladimir Ghika revine în țară. Acesta se dedică întru totul actelor de caritate, deschizând primul dispensar gratuit la București, Bethleem Mariae.
Tot el înființează sanatoriul Sf. Vicențiu de Paul care a devenit primul spital gratuit din România. Mai mult decât atât, el pune bazele sistemului de ambulanțe, fiind și fondatorul primei opera catolice de caritate din România. Acesta ajută în timpul războiului balbanic din 1913, sporind serviciile sanitare.
În Primul Război Mondial, Vladimir Ghika a avut grijă de răniții de război, de tuberculoșii din ospiciul din Roma, de victimele cutremurului de la Avezzano și s-a ocupat de multe misiuni diplomatice. În 1923 acesta a fost sfințit preot de către Cardinalul Dubois, la Paris. La scurt timp după hirotonie, Ghika a primit dreptul de a celebra și în ritul bizantin. Astfel, el devine primul preot roman biritual din Vechiul Regat.
În 1931, Papa îl numește Protonotar apostolic. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial se întoarce în România și le sare în ajutor bolnavilor și săracilor. În 1952 este arestat și închis la Jilava sub acuzația de “înaltă trădare”. Aici este torturat și persecutat, fapte ce duc la încetarea lui din viață în 1954, la vârsta de 81 de ani.
Beatificarea monseniorului Vladimir Ghika
Pe lângă faptul că a fost preot și om de caritate, datorită studiilor înalte pe care le-a făcut acesta a devenit și un bun scriitor. El a scris “Gânduri pentru zilele ce vin” care a fost tradusă în limba franceză de Doina Cornea. Datorită faptelor sale mărețe ce au îndrumat pe calea cea bună mii de oameni și a vindecat sute, el a fost beatificat de Biserica Catolică pe 31 august 2013.
La 27 martie 2013, Papa Francisc îl declară pe Ghika martir, beatificându-l la 31 august 2013. Anul acesta, pe 31 august, Biserica Catolică celebrează 5 ani de la beatificarea cinstitului preot. Astfel, Vladimir Ghika va fi pomenit în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne.
Sursă foto: colorostariu.wordpress.com, la-croix.com
PANICĂ în Capitală! O femeie a fost accidentată de un tir în zona Doamna Ghica. Traficul este restricționat în zonă... Avertisement de ULTIMĂ ORĂ de la ANAF! Românii pot fi victimele unei FRAUDE. Totul se întâmplă din cauza unor SMS-uri ap...