Antena Căutare

Medicii, în alertă! Zeci de cazuri noi de rujeolă, confirmate în ultimele zile. Care este cel mai afectat județ

Medicii sunt în alertă după ce în ultimele zile au fost confirmate nu mai puțin de 76 de cazuri de rujeolă, în nouă județe din România. Astfel, numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 18.908, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. 

Medicii, în alertă! Zeci de cazuri noi de rujeolă, confirmate în ultimele zile. Care este cel mai afectat județ
Zeci de cazuri noi de rujeolă, confirmate în ultimele zile. Care este cel mai afectat județ

Conform datelor furnizate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă raportate până vineri, 20 decembrie, este de 18.908, dintre care 64 de decese.

Rujeola - boala contagioasa a copilariei

Ultimele cazuri înregistrate au fost semnalate la Neamț, unde s-au înregistrat 16 cazuri nou confirmate, 15 la Suceava, 15 la Sălaj, 13 în Caraș-Severin, 9 în Cluj și câte 3 în Satu Mare și Timiș, respectiv în Bihor și Prahova.

64 de decese din cauza rujeolei, înregistrate în România

Peste 18.00 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în România din 2016 și până în prezent, dintre acestea 64 fiind soldate cu decese, potrivit datelor UNICEF. Majoritatea pacienților au fost copii nevaccinați, imunizarea fiind metoda de prevenire a rujeolei.

„În România, de la debutul epidemiei de rujeolă (2016) și până la finalul lunii noiembrie 2019, s-au înregistrat 18.711 de cazuri de rujeolă, soldate cu 64 de decese. Marea majoritate a îmbolnăvirilor s-au produs în cazul copiilor nevaccinați”, arată datele transmise de UNICEF.

Rujeola sau pojarul. Simptome, diagnostic şi tratament! Cum faci să eviți îmbolnăvirea

În 2018, în România, rata de vaccinare pentru primul vaccin antirujeolic (MCV1) a fost de 90%, iar pentru cel de-al doilea (MCV2) de 81%, în creștere față de anii precedenți (87% MCV1 în 2017; 75% MCV2 în 2017).

La nivel mondial, peste 140.000 de oameni din întreaga lume au murit din cauza rujeolei în 2018, conform noilor estimări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC).

Ce este rujeola

Rujeola sau pojarul este o infecție virală foarte contagioasă care apare că o erupție cutanată și care are simptome asemănătoare cu răceala. Boala este cauzată de Morbillivirus, din familia Paramyxovirus și se transmite pe calea aerului, prin tuse sau strănut.

Virusul rujeolic poate trăi până la două ore pe diferite suprafețe sau în aer și poate infectă 90% din persoanele sensibile. Înainte de crearea vaccinului împotriva rujeolei, boală afecta aproape fiecare persoană în timpul copilăriei. Deși imunizarea a redus dramatic incidența rujeolei în Europa, boala continuă să provoace focare frecvente în comunitățile de copii nevaccinati. La nivel global, rujeola rămâne o cauză principală de deces în rândul copiilor, estimându-se că aproximativ 160.000 de copii mor în fiecare an din cauza complicațiilor bolii, informează experții din cadrul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC – European Centre for Disease Prevention and Control).

Alarmă chimică în Ploiești! Pompierii au evacuat un bloc întreg. Oamenii au ieșit în stradă, speriați de mirosul din imo... Piatra Neamţ: Un bărbat şi o femeie, găsiţi morţi în locuinţă, cel mai probabil în urma unei scurgeri de gaze...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x