Ia reprezintă o componentă emblematică a portului popular românesc încă din cele ami vechi timpuri. Portul, completat cu brâu sau chimir, ițari, iar în picioare opinci, dar și alte componente, care își au originea în vestimentația tracilor, geților și a dacilor. Ținând cont că vorbim despre un obiect atât de important în istorie, acestuia obiect trebuia să i se dedice o zi în care să putem admira măiestria realizării sale și frumusețea rară, mai mult decât o face în mod normal, 24 iunie Ziua Universală a Iei Românești.
Termenul de Ie este folosit pentru a face referire la cămășile purtate de femei, cele pe care le vedem la bărbați purtând numele de cămașă populară. Realizată din in, lână sau bumbac tors în fuior, cu broderii deosebite, aceasta reprezenta acoperirea goliciunii trupești și transmitea un mesaj unic în funcție de persoană, de meserie, eveniment, rang în societate ș.a.m.d.
Evenimente de Ziua Internațională a Iei Românești
La Sibiu, în Muzeul Astra vor fi 3 zile de sărbătoare în cinstea iei românești. În perioada 22-24 iunie 2018 cei care vor vizita muzeul vor învăța cum să își coasă propria ie și vor putea admira admira colecția IA Aievea, o colecție de cămăși noi realizate după cele mai vechi medele. Dana Bercu, șef secție Muzeul Civilizației Tradiționale ASTRA a declarat: „Din programul ediției din acest an, nu o să lipsească un târg de meșteri, ateliere pentru cei mari și cei mici, plimbări în ie cu cele mai Cochete Biciclete, picnic în ie, concerte de muzică populară și rock(trupele Bucovina și Bucium), concursul Cea mai frumoasă IE. Salvează o IE, salvează un strop de RomânIE; ateliere de consiliere: Grijește-ți IA; atelier de broderie săsească dar și o horă de Sânziene. Evenimentul își propune conștientizarea importanței Iei ca piesă vestimentară care conferă identitate și unicitate românilor în lume, prin familiarizarea vizitatorilor cu elementele caracteristice asociate iei sau costumului popular.”
Cei din Bucovina marchează și ei acest evenimet prin „Expoziția cămăși cu atitudine din Bucovina”. Evenimentul va avea loc pe data de 24 iunie 2018 începând cu orea 14.00. Această expoziție temporară aduce în atenția publicului un adevărat patrimoiu etnografic din categoria Tezaur, plus câteva mostre de la sfârșitul seculului al XIX-lea.
Medieșenii au și ei parte de un eveniment dedicat iei pe data de 24 iunie. La a IV-a ediție, evenimentul are loc între orele 13-16 la Muzeul Gazelor Naturale Mediaș. Manifestările artistice continuă și în perioada 25-29 iunie cu diverse vernisaje și ateliere tradiționale. Organizatorii au declarat că: „Din anul 2013, la inițiativa grupului La Blouse Roumaine, Ziua Universală a Iei se sărbătorește peste tot în lume acolo unde trăiesc comunități de români preocupați de recuperarea patrimoniului arhaic reprezentat de ia românească(...) În 2015 Ziua Iei a devenit ziua portului popular românesc, serbat la Mediaș printr-o recompunere a unei serbări cămpenești. În anul centenarului s-a născut firesc ideea ca evenimentul să se desfășoare în jurul personalității Reginei Maria a României, o veșnică îndrăgostită și promotoare a portului popular, înnobilând evenimentul din acest an cu o expoziție de Straie Alese din colecția personală a doamnei Ligia Pop”,