Drumul pana la Belgrad s-a facut cu trenul. Os pe os le-au iesit. N-au zis nimic, n-au ciriit. Mergeau la primul meci din istoria nationalei de fotbal. Partida de gala, Cupa Regelui Alexandru. Prietenia romano-iugoslava, cele doua familii regale inrudite. Principesa Maria, fiica lui Ferdinand si a Mariei, se casatorea cu Alexandru al II-lea (foto, imagine de la nunta, pe fundal se zaresc Regele Ferdinand si regina Maria). Evenimentul trebuia marcat...
8 iunie 1922. Ziua cand am inceput sa existam in fotbalul mare
N-au fost bani de deplasare. Jucatorii au pus mana de la mana, leu pe leu. Au aparut si unii "sponsori", prinsi de microbul foot-ball-ului. Elemer Hirsch, un lord, a comandat, pe cheltuiala sa, randul de echipament, in Anglia. A tinut, expres, ca pantalonii sa aiba, la spate, buzunar in care sa incapa batista spre a-si sterge sudoarea...Se poate elegant mai mare?
Antrenor era Teofil Moraru,"nea Tofi", fost sportiv de performanta, campion la aruncarea greutatii. Se juca in sistemul 1-2-3-5. De ce radeti? 1-2-3-5.
Portar, Adalbert Ritter, de la Politehnica Timisoara. Apoi Hirsch, galantul, cel care avea sa scape de lagarul nazist dar murea, in 52, la finalul unui meci...Si Dezso Jakobi, romanizatul Dezideriu, de la Haggibor Cluj, echipa evreilor. Lasat, intentionat, sa moara pe un pat de spital din Viena, pentru ca purta Steaua lui David...Si Guga, Rica Guga, „capitanul", simbolul clujenilor de la „U". Ce jucator! Evolua „marginas", back dreapta, dar urca si pe extrema. Murea de tanar, in 1936, in accident de masina.
Francisc „Feri" Ronnay venea de la CAO, din Oradea, trupa nascuta inainte de primul razboi mondial. Viitorul antrenor de succes.
S-a terminat 2-1 pentru noi. Am debutat cu o victorie, in fata a 5.000 de oameni. Jaroslav Sifer deschisese scorul, de pe var, in minutul 35. Ronnay egalase, inainte de pauza. Primul marcator din istoria nationalei Romaniei era un jucator nascut in Austro-Ungaria. Asa erau vremurile atunci, parca mai conta? Cu o jumatate de ora inainte ca Heinrich Retschuri sa respire in fluier, Guga, pe care Ioan Chirila il considera cel mai mare jucator al vremurilor lui, puncta pentru victorie.
08.06.1922
Iugoslavia - Romania 1-2 (1-1)
Au marcat: Sifer (35 - penalty) / Ronnay (41), Guga (61)
Romania: Ritter - Szilagy, Hirsch - Jakobi, Honigsberg, Zimmermann - Guga, Frech, Schiller, Ronnay, Auer.
Antrenor: Teofil Moraru
Stadion: "SK Jugoslavija", Belgrad
Steaua Bucuresti implineste 65 de ani!... Astazi incepe EURO 2012! Germania - Portugalia si Spania - Italia!...