Antena Căutare

Cine i-a dat Simonei Halep suplimentul contaminat. Detaliile care au ieșit la iveală după ce sportiva a fost suspendată

Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) a explicat joi decizia tribunalului Sport Resolutions de a o suspenda 4 ani pe Simona Halep și a dezvăluit numele persoanei care i-a recomandat suplimentul contaminat.

Simona Halep şi antrenorul Mouratoglou Galerie
Simona Halep şi antrenorul Mouratoglou | Profimedia Images

Decizia integrală a tribunalului independent Sport Resolutions prezintă procesul şi detaliile audierii care a avut loc la 28 şi 29 iunie 2023. Documentul a fost redactat acolo unde a fost necesar pentru a proteja informaţiile personale de sănătate.

ITIA a publicat un document de 126 de pagini în care prezintă acuzațiile aduse Simonei și modul în care s-a apărat sportiva la audierea cae a avut loc la Londra.

În aceste pagini se mai menţionează şi faptul că fizioterapeuta Candice Gothier este cea care i-a dat sportivei suplimentul contaminat. Halep s-a consultat şi cu antrenorul ei, Patrick Mouratoglou, care a spus că suplimentul poate fi folosit în siguranţă, deoarece pe etichetă nu figurau substanţe interzise şi nu părea a fi riscant.

Candice Gohier a intrat în staff-ul Simonei Halep în aprilie 2022, luna în care sportiva româncă a început colaborarea cu antrenorul Patrick Mouratoglou. Candice Gohier este, de altfel, şi primul fizioterapeut străin cu care a lucrat Halep.

Simona Halep nu mai auzise vreodată de aceste suplimente

"Am avut declaraţii semnate de martori ale doamnei Halep, în data de 1 decembrie 2022 şi 15 iunie 2023, precum şi o transcriere a interviului său cu ITIA din 26 octombrie 2022. Doamna Halep a prezentat probe suplimentare în calitate de martor principal/proba directă în prima zi a audierii din iunie, începând cu confirmarea sa că tot ceea ce se afla în cele două declaraţii ale martorilor săi şi tot ceea ce a spus în acel interviu din 2022 era adevărat. Declaraţiile sale de martor, acel interviu şi declaraţia sa verbală au fost toate în limba engleză, pe care o vorbeşte şi o înţelege fără dificultăţi notabile", a transmis ITIA potrivit observatornews.ro.

Citește și: Reacția Loredanei, după ce Simona Halep a fost suspendată 4 ani din tenis. Ce mesaj i-a transmis artista

(1) Dna Halep a fost categorică în sensul că a fost întotdeauna o susţinătoare fermă a unui sport curat şi fără droguri, că nu a luat niciodată nicio substanţă interzisă, că nici măcar nu auzise de Roxadustat până când acesta a fost găsit în proba sa din 29 august şi că nu a donat sau primit sânge nici măcar în cele două ocazii în care a suferit o intervenţie chirurgicală.
(2) Ea începuse să lucreze cu noul său antrenor, domnul Patrick Mouratoglou, în martie 2021 şi se mutase la Academia Mouratoglou a acestuia din Franţa mai târziu în acel an.

(3) Dna Halep şi-a descris sezonul 2022. Ea s-a confruntat cu căldura, umiditatea şi problemele nazale la Citi Open din Washington DC, între 1 şi 7 august, şi nu a reuşit să termine meciul din optimi. Dar a primit apoi o autorizaţie pentru medicamente care să o ajute cu problemele sale de respiraţie nazală şi a câştigat titlul la simplu la National Bank Open din Toronto, care a avut loc între 8 şi 14 august 2022. La 17 august, ea s-a retras de la Western & Southern Open de la Cincinnati din cauza unei accidentări la coapsa dreaptă înainte de meciul din turul al doilea, dar avea încă mari speranţe pentru US Open.

(4) În acel moment, fizioterapeuta doamnei Halep, doamna Candice Gohier, i-a recomandat să adauge un supliment cu colagen la alimentaţia sa, deoarece nu lua unul.

(5) Ea a descris cum a ajuns să folosească trei suplimente de la acelaşi furnizor. La recomandarea făcută doamnei Gohier de Frédéric Lefebvre (care era directorul pregătirii fizice la Academia Mouratoglou), doamna Gohier i-a recomandat trei produse de la un furnizor, (pentru a înlocui băutura ei cu electroliţi), (pentru a înlocui băutura de recuperare) şi ("Keto MCT").

(6) Doamna Halep nu auzise niciodată anterior de aceste suplimente. Ea a întrebat-o pe doamna Gohier dacă le-a verificat, iar aceasta i-a răspuns că da. De asemenea, doamna Halep şi doamna Gohier au verificat împreună recipientul şi nu era menţionată nicio substanţă interzisă. De asemenea, dna Halep s-a consultat cu antrenorul ei, dl Mouratoglou, care a spus că toate cele trei produse pot fi folosite în siguranţă, deoarece pe etichetă nu figurau substanţe interzise şi nu păreau a fi riscante. Doamna Halep era conştientă de posibilitatea contaminării suplimentelor, aşa că a avut întotdeauna grijă să se asigure că produsele sunt verificate şi recomandate de specialişti în domeniu.

(7) Toate cele trei suplimente au fost comandate de doamna Gohier la 16 august 2022 şi trimise direct de către furnizor doamnei Gohier la New York. Jucătoarea a început apoi să utilizeze cele trei suplimente la mijlocul lunii august 2022. (Tribunalul observă că numai suplimentul Keto MCT este cel care necesită o analiză suplimentară, întrucât celelalte două produse erau aparent inofensive).

(8) Doamna Halep a luat Keto MCT în cinci zile între marţi 23 august şi duminică 28 august 2022, lipsind doar miercuri 24 august 2022, deoarece era o zi liberă de la antrenament şi, în mod normal, nu lua suplimente într-o zi fără antrenament. Duminică, 28 august 2022, a fost ultima zi în care a luat Keto MCT. Aceasta a fost ziua dinaintea meciului din primul tur de la US Open, pe care l-a pierdut neaşteptat.

(9) Ea nu a fost îngrijorată atunci când a fost selectată pentru prelevarea de probe în competiţie la 29 august, deoarece zecile de teste anterioare (inclusiv cel din 26 august 2022) au fost toate negative.

(10) Doamna Halep a încetat apoi să mai joace şi să se antreneze, deoarece a decis să se supună operaţiei pe care o avea în vedere de ceva timp. Ea ştia că acest lucru va necesita trei luni de pauză de tenis.

(11) (12) Doamna Halep nu s-a mai antrenat deloc din 28 septembrie şi nu a mai făcut exerciţii fizice, cu excepţia mersului pe jos, până când a început să alerge încet la începutul lunii noiembrie 2022. Ea hotărâse că, după operaţie, nu va mai concura în 2022.

(13) Ea a fost şocată când a fost anunţată la 7 octombrie 2022 că proba din 29 august fusese testată pozitiv pentru Roxadustat. (14) La 21 octombrie 2022, doamna Halep a primit confirmarea că proba B fusese, de asemenea, testată pozitiv pentru Roxadustat. Până la acel moment, ea dispusese deja ca dna Gohier să furnizeze mostre din suplimentele sale, inclusiv Keto MCT, profesorului Jean-Claude Alvarez pentru a fi testate; iar la 19 octombrie 2022 a mers la laboratorul profesorului Alvarez şi a furnizat o mostră de păr pentru a fi testată pentru Roxadustat.

Doamna Halep a fost categorică pe tot parcursul mărturiei sale că nu a luat şi nu va lua niciodată vreo substanţă interzisă. Ea a adăugat alte două motive pentru care nu ar fi folosit Roxadustat: şi a înţeles că Roxadustat ar fi interferat cu eficacitatea tratamentului respectiv; şi în al doilea rând, avea o intervenţie chirurgicală programată şi a înţeles că folosirea Roxadustat în apropierea acestei intervenţii chirurgicale ar fi reprezentat un risc grav pentru sănătate. (Tribunalul ia act de faptul că, potrivit propriilor sale mărturii, doamna Halep nu ar fi ştiut nimic despre niciunul dintre aceste două aspecte înainte de a auzi pentru prima dată de Roxadustat la 7 octombrie 2022, dar şi de faptul că punctul ei principal a fost că oricum nu a folosit şi nu ar fi folosit niciodată vreo substanţă interzisă).

Concluziile tribunalului în privinţa contaminării suplimentului Keto MCT

Concluzia noastră este că doamna Halep a dovedit că, conform balanţei probabilităţilor, suplimentul Keto MCT a fost contaminat cu Roxadustat.

Cu toate acestea, din concluzia noastră privind chestiunea concentraţiei rezultă că a existat o altă sursă de Roxadustat, fie în totalitate, fie în cea mai mare parte, în proba din 29 august a jucătoarei. În consecinţă, pentru a evita sancţiunea implicită de 4 ani de suspendare, doamna Halep trebuie, de asemenea, să demonstreze că, în funcţie de probabilitate, utilizarea Roxadustatului din acea altă sursă nu a fost intenţionată (a se vedea punctul 25 de mai sus).

Simona mai are acum o singură cale de atac, Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Sportiva din România a anunţat deja că va face recurs.

România – Franţa LIVE VIDEO e sâmbătă, ora 11:00, exclusiv în AntenaPLAY, în semifinalele Campionatelor Europene de teni... România, calificată în finala Campionatelor Europene! Tricolorele au învins spectaculos Franţa, în direct în AntenaPLAY...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x