Deși toată lumea se aștepta ca Gică Popescu, după perioada mai dificilă a vieții sale, să revină într-un post oficial în fotbal, revenirea sa este consemnată într-o zonă mai degrabă politică. Începând de miercuri, ”Baciul” este noul consilier al premierului Mihai Tudose pe probleme de sport.
Prin acceptul de a lucra alături de Guvernul PSD condus de Mihai Tudose, Gică Popescu intră într-o zonă politică de putere. Fostul jucător de mare anvergură al ”Generației de Aur” se va ocupa de organizarea EURO 2020, atunci când România ar urma să găzduiască partide importante alături de alte țări ale Europei.
Gică Popescu nu este primul și, cu siguranță, nu va fi nici ultimul om de fotbal care să alătură vieții politice din România. În ultimii ani, mai multe nume mari din fotbalul intern au încercat să se afirme și în acest domeniu. Majoritatea dintre ei au avut de pierdut de pe urma acestei aventuri.
Cel mai cunoscut om de fotbal din România care s-a aventurat în politică este patronul FCSB, Gigi Becali. După mai multe încercări ratate de a intra în Parlament, Becali s-a înscris în anul 2004 la alegerile pentru președinția României, fiind candidatul PNG (Partidul Noua Generație). S-a făcut de râs și a obținut 1,77% din opțiunile de vot. La alegerile europarlamentare din 2007, s-a aflat pe prima poziție pe lista PNG, dar partidul său a obținut 4,85% din voturi; i-au lipsit 0,15% pentru trecerea pragului electoral.
Apogeul politic al lui Becali a avut loc în la alegerile legislative din 2012, când a candidat pentru un mandat de deputat în București, pe din partea Uniunii Social-Liberale, ca membru al PNL. El a fost ales cu majoritatea de voturi (65%). După depunerea jurământului, Becali a fost numit membru în comisia juridică a Camerei Deputaților.
De la extaz, latifundiarul a atins agonia în 2013, atunci când mandatul său a încetat din cauza condamnării definitive la trei ani de închisoare cu executare, primită pentru coruperea unor înalți funcționari publici în scopul facilitării unui schimb de terenuri.
Omologul lui Gigi Becali de la Rapid, George Copos, a fost un alt om de fotbal cu strânse legături politice. Dacă Becali a fost doar deputat, rivalul din Giulești a atins culmi mult mai înalte, fiind vice-premier în Guvernul Tăriceanu. La fel ca Becali, și el a sfârșit în pușcărie. Începând cu 7 martie 2014 Gheorghe Copos a fost arestat, având de executat o pedeapsă de 3 ani și 8 luni în Dosarul Transferurilor.
În politică s-a implicat și antrenorul lui Gică Popescu din perioada ”Generației de Aur”, Anghel Iordănescu. În perioada 6 februarie-14 decembrie 2008, acesta a fost senator PSD. Din ianuarie 2009, în urma demisiei din PSD, se alătură Grupului Parlamentar Progresist, ca senator independent, unde activează până la 8 decembrie 2012. Din decembrie 2008 până în octombrie 2009, a fost vicepreşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.
La alegerile locale din 2012 a candidat, fără succes, din partea Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), la funcţia de primar general al Capitalei. În 2017, întrebat despre alegerile mai puţin fericite din viaţă, Anghel Iordănescu a recunoscut: "Regret intrarea în politică".
Un alt conducător din fotbalul românesc intra în politică, dar ”sfârșit” în pușcărie, a fost Gigi Nețoiu. Fostul acționar de la Craiova și Dinamo a obținut un mandat de deputat, în circumscripția electorală Dolj, în 2012, candidând pe listele PP-DD. La 21 iulie 2013, Nețoiu a demisionat din PP-DD și s-a înscris din nou în UNPR.
În martie 2014, Nețoiu a fost condamnat de Curtea de Apel București la trei ani și patru luni de închisoare cu executare, în Dosarul Transferurilor. După ce a fost închis mai bine de un an și jumătate, Gigi Netoiu a fost eliberat.
surse: agerpres.ro, gsp.ro
ULTIMA ORĂ: S-au tras la sorți sferturile de finală din Cupa României: derby de tradiție ”U” Craiova vs Dinamo București... LOVITURĂ DE TEATRU! Unde ar putea va juca Nicolae Stanciu în cele din urmă. Anunțul făcut de șefii lui Anderlecht schimb...