Antena Căutare

Halterofilul Gabriel Sâncrăian, depistat din nou pozitiv

Halterofilul Gabriel Sâncrăian a fost depsitat din nou pozitiv, a treia oară, la reanalizarea probelor de la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, informează insidethegames.biz.

În vârstă de 31 de ani, Sâncrăian a fost suspendat doi ani în 2013, după ce a fost testat pozitiv cu stanozolol în afara competiţiei şi opt ani, în 2016, când a fost depistat pozitiv la testosteron, la JO de la Rio, din 2016, unde a cucerit medalia de bronz la categoria 85 de kilograme.

Acum, la retestarea probelor din 2012, el a fost depistat pozitiv cu metaboliţi de stanozolol şi metenolon (steroizi anabolici androgeni exogeni).

Astfel, toţi cei patru halterofili români participanţi la Londra, Florin Croitoru (locul 8, la categoria 56 de kilograme), Răzvan Marin (bronz, la categoria 69 de kilograme), Gabriel Sîncrăian şi Roxana Cocoş (argint, la categoria 69 de kilograme), au fost depistaţi pozitiv.

În 2012, la categoria 85 de kilograme, Sâncrăian a ratat toate cele trei încercări la 167 de kilograme, la smuls.

Articolul continuă după reclamă

În urma acestor controale pozitive, România riscă un an de suspendare din toate competiţiile, inclusiv de la Jocurile Olimpice de la Tokyo din acest an.

De la JO de la Bejing, din 2008, peste 20 de halterofili români au fost depistaţi pozitiv, astfel că, dacă România scapă de suspendare, în cel mai bun caz doar doi sportivi vor putea participa la Tokyo.

La 13 ianuarie, ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a catalogat drept fenomen dopajul înregistrat în halterele româneşti, după ce sportivi au fost depistaţi pozitiv la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, în urma reanalizării eşantioanelor.

"Până în momentul de faţă, nu am primit nicio înştiinţare, dar este alarmant să ai atâţia sportivi în această disciplină în decursul ultimilor 10-12 ani... Ce puţin la nivel declarativ, nu este instituţie care să nu susţină că luptă împotriva acestei probleme, acestui flagel. Să aşteptăm ancheta finală, pentru că din păcate ameninţările sunt majore. Rău mi-ar părea să ni se diminueze numărul de sportivi participanţi la JO, dar aceasta este o consecinţă a problemelor existente la nivelul acestor sportivi. Este un fenomen din punctul meu de vedere, să ai 20 de sportivi în decurs de 12 ani, deja nu mai vorbim de chestiuni punctuale, este un fenomen. Am solicitat premierului, în momentul în care am avut o problemă legată de dopaj, constituirea unui comitet interministerial din care alături de noi fac parte cei de la Ministerul Sănătăţii, cei de la Agenţia Naţională Antidoping, cei de la Ministerul de Interne pentru a preîntâmpina sau pentru a căuta vulnerabilităţi în sistem pentru viitor. Deja am purtat o discuţie telefonică cu preşedintele federaţiei de haltere (n.r. - Nicu Vlad) cu privitre la acest subiect, astăzi l-am invitat şi voi avea o discuţie tete-a-tete cu dânsul. Suntem îngrijoraţi, poate nu punctual de retragerea medaliilor acestor sportivi sau de titlurile pe care le pierdem, ci de amploarea fenomenului în sine. Pentru o federaţie sau pentru o disciplină sportivă să ai atât de mulţi sportivi dopaţi, din punctul meu de vedere este alarmant. Vom purta discuţii. Îngrijorările mele sunt mai mult legate de perspectivă, de viitor şi cred că suntem în situaţia în care să dispunem măsuri urgente sau cel puţin din partea conducerii acestei federaţii trebuie neapărat o analiză la sânge a activităţii tuturor sportivilor pe care îi conduc, pentru că din păcate 20 de sportivi în zece ani este mult prea mult şi ne aşteaptă Jocurile Olimpice şi dacă Federaţia Internaţională de Haltere va dispune acea măsură, practic vom participa la Tokyo cu un sportiv şi o sportivă sau, Doamne fereşte, există şi pericolul suspendării pe un an. Acestea sunt chestiuni şi măsuri bine statuate în documentele internaţionale ale fiecărei federaţii în parte", a declarat Stroe, într-o conferinţă de presă.

Sursa : news.ro

FR Tenis a pus în vâzare biletele pentru întâlnirea România - China din Cupa Davis... Premieră la cursurile arbitrilor de Liga 1: pregătire teoretică pentru VAR, la sediul FRF...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x